Okulumuzda tüm sınıfların katılımıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü tarafından Afet Farkındalık ve Güç Birliği Eğitimi verildi.
2001 Koleji olarak matematik öğretimimizde en temel amacımız; öğrencilerimize “matematiksel düşünce sistemini” öğretmek, bunun yanında ülkemizin gerçeği olan LGS sınavına öğrencilerimizi layıkıyla hazırlamaktır.
Öğrencilerimize, temel matematiksel becerileri (problem çözme, akıl yürütme, ilişkilendirme, genelleme, iletişim kurma, duyuşsal ve psikomotor gelişim) ve bu becerilere dayalı yetenekleri kazandırmak, bunları gerçek hayat problemlerine uyarlamalarını sağlamak, mantığın ve eleştirel düşünmenin uygulama alanlarını yaşatarak göstermek, insan zekâsının bu yolda işlemesi görevini anlamalarına yardımcı olmaktır.
Sekizinci sınıf öğrencilerimiz Matematik derslerinde Geometriden Olasılığa, Sayıların Dünyası, Üçgenlerde Kenarlar ve Açılar, Matematikte Yolculuk, Geometrik Cisimleri Tanıyalım, Geometrik Cisimlerin Hacimleri ve Çizimler öğrenme alanlarında içeriklerle karşılaşırlar. Basitten karmaşığa, somuttan soyuta ilkesine uyularak öğrenmenin daha kolay olmasının sağlandığı matematik derslerinde öğretilen konunun alıştırmalarla desteklenmesi ve bu alıştırmaların aşağıdaki şekilde yaptırılması şarttır.
2001 Koleji’nde öğrencilerimizin değişen ve hızla gelişen dünyaya uyum sağlamalarını kolaylaştıracak, matematiğe ilgi ve meraklarını arttırarak onlarda öğrenme heyecanı yaratacak bir öğretim ortamı oluşturulması için her türlü olanak sağlanmaktadır.
Okulumuzda ikinci yabancı dil programı 1. Sınıftan başlayarak 8. Sınıfın sonuna kadar devam eder. Programımız “Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı” nda yer alan yeterlilik düzeylerini temel alır. Derslerimizde öğrenci merkezlilik esas olup, onların konuşma ve anlama becerilerini, iletişim kurma yetisini geliştirerek, ikinci yabancı dilin önemini ve farkındalığını sağlayan yöntem ve teknikler uygulanır. Okul olarak ikinci yabancı dil programında hedeflenen düzeyler:
1.sınıf-6. sınıf: A1 (Temel konularda dili kullanır, kendini ve başkalarını tanıtabilir, günlük yaşamdaki basit ifadeleri anlar.)
7.sınıf-8. sınıf: A2 (Temel konularda gereksinimlerini anlatır, basit bilgi alışverişinin söz konusu olduğu durumlarda iletişim kurar.)
2001 Kolejde 8. Sınıf öğrencilerimiz tüm öğretilerine ek olarak A2.2 düzeyinde ağrıyan yerlerini söylemeyi ve hangi branştaki doktorlara gitmesi gerektiğini, basit cümlelerle E-mail yazmayı öğrenirler.
Birleştirici ve bütünleştirici bir eğitimi amaçlayan okulumuz, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Derslerinde de toplumsal birlikteliğe ve dayanışmaya önem vermektedir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, ulusumuzu çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırmak, bireyi bu eylemi gerçekleştirecek şekilde yetiştirmekle olur. Bu da kapsamlı bir eğitim süreci gerektirir.
Bu süreçte kabul gören bazı değerlerin dünya şartlarına cevap verebilecek nitelikte olması gerekirken, çağdaş eğitim anlayışını içinde ele alacak ve motivasyonu arttıracak bir değerler bütününe ihtiyaç duyulmaktadır.
Yeşilköy 2001 Koleji olarak haftada 2 ders saati olan Din Kültürü ve Ahlak bilgisi derslerinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatı takip edilir. 8.sınıflarımızda LGS sınavına hazırlık yaparken dersimizin dışarıdan kaynak ve materyal olarak az desteklenmesi sebebiyle okul saatlerindeki derslerimiz önem arz etmektedir. LGS kazanımlarını zamanında ve çocukların iyi kavrayabileceği şekilde verebilmek ve neticesinde öğrencilerimizin stresli süreçten en iyi neticelerle çıkabilmelerini sağlamak adına maddi ve manevi destek olmaya çalışmaktayız.
Yeşilköy 2001 Koleji olarak görsel sanatlar ve teknoloji tasarım derslerinde hedefimiz: Temel sanatsal kavramların bilgisine sahip, sanatçının ve sanat eserinin değerinin bilen ve saygı gösteren, kültürel mirasına sahip çıkan, estetik algılayışı gelişmiş bireyler yetiştirmektir. Kültürel destek açısından her yıl ulusal ve uluslararası farklı sanatçı incelemeleri yapılarak dersler desteklenmektedir. Öğrencilerimizin duygu ve düşüncelerini teknik bilgi ve becerileri ile ifade edebilmeleri bizim için önemlidir.
Temel sanat öğelerinin daha detaylı öğretilmesiyle işlenen derslerimizde pastel boya, akrilik boya ve karakalem malzemeleri ile uygulamalar bireysel ve grup çalışması olarak sürdürülür. Desen, renkli kompozisyonlar ve geometrik şekillerle kompozisyon kurmanın yanında öğrenciler portre ve insan figürleriyle figüratif kompozisyonlar da oluştururlar. Ulusal ve uluslararası sanatçılardan bir tanesine odaklanılarak detaylı incelemelerle dersler desteklenmektedir.
Yeşilköy 2001 Koleji Yabancı Diller Ortaokul Bölümü olarak, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programında yer alan B1+ yeterlilik düzeyi, mezun olacak öğrencilerimiz için hedeflenmektedir. Öğrencilerimiz 8. sınıftan mezun olduklarında yazılı olarak görüşlerini, duygularını ve fikirlerini etkin bir şekilde ifade edebilir ve nedenlerini açıklayabilirler. Anadili İngilizce olan bir ülkede bağımsızca yaşayabilir ve ülkemizdeki özel okul hazırlık atlama sınavlarında geçer not alarak başarı gösterirler. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 8.Sınıflar için hazırlamış olduğu İngilizce program dahilinde 8. sınıf kazanımlarını edinerek, uygulanan LGS sınavlarında üstün başarı gösterirler.
7. Sınıf İngilizce derslerinde öğrencilerimiz,
birlikte ifade edebilirler.
Okulumuzda ikinci yabancı dil programı 1. Sınıftan başlayarak 8. Sınıfın sonuna kadar devam eder. Programımız “Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı” nda yer alan yeterlilik düzeylerini temel alır. İspanyolca derslerinde amacımız, Aktif ve yaratıcı bir şekilde işlediğimiz derslerle, önceden öğrenilen bilgileri pekiştirmek, İspanyolcaya karşı olumlu bir tutum geliştirmek, dil ve kültür arasındaki bağlantıyı geliştirmek, öğrencilerin İspanyolcayı severek öğrenmelerini ve bu dilde iletişim kurabilmelerini sağlamaktır.
7. sınıf İspanyolca derslerimizde öğrenciler, kişileri tanıtabilme, geniş zamanda cümle kurabilme, olumlu, olumsuz, soru cümleleri kurabilme, meslek adlarını söyleyebilme, vücudun bölümlerini sayabilme, renkleri ve yapmaktan hoşlandığı şeyleri söyleyebilme, iyelik sıfatlarını belirtebilme, basit açıklamalarda bulunabilme, karşıt kelimeleri belirtebilme, karşılaştırma yapabilme, haftanın günlerini, ayları, mevsimleri ve sayıları söyleyebilme, iyelik zamirlerini belirtebilme, geçmiş zamanda olumlu, olumsuz, soru cümleleri kurabilme, yer edatlarını belirtebilme, duygularını ifade edebilme, gelecek zamanda olumlu olumsuz cümle kurabilme, bağlaçlarla cümle kurabilme, görüşlerini açıklayabilme, adres tarif edebilme, kazanımlarına ulaşırlar.
Yeşilköy 2001 Koleji olarak haftada 2 ders saati olan Din Kültürü ve Ahlak bilgisi derslerinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatı takip edilir. LGS sınavına yönelik çalışmalarımızın devam ettiği 7. Sınıfta test çalışmalarımız ve etkinliklerimiz müfredatı pekiştirmektedir. Hem yaklaşmakta olan LGS, hem de ergenlik heyecanlarının etkili olduğu bir dönem olması sebebiyle, dersimiz öğrencilere manevi anlamda destek sağlamakta ve gençlerin bu süreci daha rahat geçirebilmeleri adına zaman zaman önemli bir görevi üstlenmektedir.
Okulumuzda ikinci yabancı dil programı 1. Sınıftan başlayarak 8. Sınıfın sonuna kadar devam eder. Programımız “Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı” nda yer alan yeterlilik düzeylerini temel alır. İspanyolca derslerinde amacımız, Aktif ve yaratıcı bir şekilde işlediğimiz derslerle, önceden öğrenilen bilgileri pekiştirmek, İspanyolcaya karşı olumlu bir tutum geliştirmek, dil ve kültür arasındaki bağlantıyı geliştirmek, öğrencilerin İspanyolcayı severek öğrenmelerini ve bu dilde iletişim kurabilmelerini sağlamaktır.
6. sınıf ispanyolca derslerinde öğrencilerimiz, kişileri tanıtabilme, geniş zamanda cümle kurabilme, olumlu, olumsuz, soru cümleleri kurabilme, renkleri, sayıları, milliyetleri, ülkeleri, aile bireylerini söyleyebilme, haftanın günlerini, okulu ve okul içerisindeki materyalleri belirtebilme, saatleri söyleyebilme, günlük ve hafta sonu aktivitelerini anlatabilme, sıfatları belirtebilme, doğa ve çevre duyarlılığıyla ilgili “geri dönüşüm, kurtarmak, kazandırmak” gibi kelimeleri kullanarak cümle kurabilme, dönüşlü fiilleri ifade edebilme, meslekleri söyleyebilme, gezegen adlarını söyleyebilme, geçmiş zamanda olumlu, olumsuz, soru cümleleri kurabilme kazanımlarına ulaşırlar.
2001 Kolejde Sosyal Bilgiler derslerinde temel amaç MEB kazanımları merkezinde öğrencilerimize tarihi olayları zamanın koşul ve şartları içinde değerlendirerek, tarafsız bir sosyal bilimler yorumcusu olmaları için rehberlik etmektir. Derslerimizde Atatürk ilke ve inkılaplarını bilen, demokratik çağdaş değerleri yaşatmaya istekli, tarihsel olaylar karşısında analiz ve sentez yapabilen, geçmiş – gelecek, toplumlar ve mekanlar hakkında düşünebilen ve bu düşüncelerini ifade edebilen bireyler yetiştirmenin yanında merkezi sınavlara da hazırlık çalışmaları devam etmektedir.
6.sınıf öğrencilerimiz; bir olayın çok boyutluluğunu, olgu ve görüş arasındaki farkı ve olayların herkesi aynı şekilde etkilemediğini fark ederler. Bilimsel araştırma basamaklarını kullanarak araştırma yapmayı öğrenir, etkin bir vatandaş olarak yetişmeleri konusunda Sosyal Bilgiler dersinin önemini fark ederek Atatürk’ün sosyal bilimlere verdiği önemi kavrarlar. Dünya üzerinde yaşanan iklimler ve dünyada nüfus ve ekonomik faaliyetlerin dağılışının nedenleri hakkında çıkarımlarda bulunur, Anadolu topraklarında yaşamış geçmiş uygarlıklar hakkında, İslamiyet’in kabulü ve öncesinde Türklerin yaşamları hakkında bilgi sahibi olurlar. Türkiye’nin coğrafi özelliklerini dikkate alarak, yatırım ve pazarlama proje önerileri tasarlarlar ve ülkemizin diğer ülkelerle olan ekonomik ilişkilerini, kaynaklar ve ihtiyaçlar açısından değerlendirebilirler.
Klasik öğretim tekniklerinin dışında gündemi de yakalayarak teknolojinin imkanlarını iyi değerlendirip, bireysel farklılıkları gözeterek, zengin bir öğrenme ortamı oluşturmaya çalışıyoruz. Araştırma, karşılıklı paylaşım, münazara, sempozyum, panel, gezi vb. yöntemleri birbiriyle entegre bir şekilde kullanıyoruz.
Birleştirici ve bütünleştirici bir eğitimi amaçlayan okulumuz, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Derslerinde de, toplumsal birlikteliğe ve dayanışmaya önem vermektedir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi,ulusumuzu çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırmak,bireyi bu eylemi gerçekleştirecek şekilde yetiştirmekle olur. Bu da kapsamlı bir eğitim süreci gerektirir.
Bu süreçte kabul gören bazı değerlerin dünya şartlarına cevap verebilecek nitelikte olması gerekirken, çağdaş eğitim anlayışını içinde ele alacak ve motivasyonu arttıracak bir değerler bütününe ihtiyaç duyulmaktadır.
Yeşilköy 2001 Koleji olarak haftada 2 ders saati olan Din Kültürü ve Ahlak bilgisi derslerinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatı takip edilir. LGS sınavına yönelik çalışmalarımızın da başladığı 6. Sınıfta test çalışmalarımız ve etkinliklerimiz, 4. ve 5.sınıflara oranla daha ayırt edici ve devlet ortak sınavlarına yönelik olmaktadır.
2001 Koleji olarak matematik öğretimimizde en temel amacımız; öğrencilerimize “matematiksel düşünce sistemini” öğretmek, bunun yanında ülkemizin gerçeği olan LGS sınavına öğrencilerimizi layıkıyla hazırlamaktır.
Öğrencilerimize, temel matematiksel becerileri (problem çözme, akıl yürütme, ilişkilendirme, genelleme, iletişim kurma, duyuşsal ve psikomotor gelişim) ve bu becerilere dayalı yetenekleri kazandırmak, bunları gerçek hayat problemlerine uyarlamalarını sağlamak, mantığın ve eleştirel düşünmenin uygulama alanlarını yaşatarak göstermek, insan zekâsının bu yolda işlemesi görevini anlamalarına yardımcı olmaktır.
5.sınıf öğrencilerimiz matematik derslerinde Doğal Sayılar ve İşlemler, Veri İşleme, Geometri, Kesirler, Ondalık Gösterim ve Yüzde, Geometri ve Ölçme başlıkları altında beş alanda çalışmalar yaparlar. Basitten karmaşığa, somuttan soyuta ilkesine uyularak öğrenmenin daha kolay olmasının sağlandığı matematik derslerinde öğretilen konunun alıştırmalarla desteklenmesi ve bu alıştırmaların aşağıdaki şekilde yaptırılması şarttır.
2001 Koleji’nde öğrencilerimizin değişen ve hızla gelişen dünyaya uyum sağlamalarını kolaylaştıracak, matematiğe ilgi ve meraklarını arttırarak onlarda öğrenme heyecanı yaratacak bir öğretim ortamı oluşturulması için her türlü olanak sağlamaktadır.
2001 Kolejde Sosyal Bilgiler derslerinde temel amaç MEB kazanımları merkezinde öğrencilerimize tarihi olayları zamanın koşul ve şartları içinde değerlendirerek, tarafsız bir sosyal bilimler yorumcusu olmaları için rehberlik etmektir.
5.sınıf öğrencilerimiz bireysel ve toplumsal hak ve sorumlulukların farkına vararak çocuk hakları konusunda bilinçlenirler. Türkiye’nin tarihi, fiziki özellikleri, iklimi ve doğal güzellikleri ile Türk kültürüne ait bilgilerini arttırır ve Atatürk’ün ilke ve inkılaplarını yakından tanıyarak bu konuda üzerlerine düşen görev ve sorumlulukların bilincine varırlar İçerisinde bulundukları grup, kurum ve sivil toplum örgütlerini yakından tanıyarak, toplum içerisindeki insanların temel ihtiyaçlarını giderme konusundaki rollerini ve yasaların hayatımızdaki önemini fark ederek merkezi yönetim birimlerini yakından tanır, ulusal egemenliğimizi yansıtan değerlerimizin farkına varır ve onları korumak için çaba gösterme konusunda istekli olurlar. Dünya çocuklarının ortak özelliklerini fark ederek ülkeler arasındaki ilişkileri yakından tanır.
Klasik öğretim tekniklerinin dışında gündemi de yakalayarak teknolojinin imkânlarını iyi değerlendirip, bireysel farklılıkları gözeterek, zengin bir öğrenme ortamı oluşturmaya çalışıyoruz. Araştırma, karşılıklı paylaşım, münazara, sempozyum, panel, gezi vb. yöntemleri birbiriyle entegre bir şekilde kullanıyoruz.
Yeşilköy 2001 Koleji Yabancı Diller Ortaokul Bölümü olarak, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programında yer alan B1+ yeterlilik düzey, mezun olacak öğrencilerimiz için hedeflenmektedir. Öğrencilerimiz 8. sınıftan mezun olduklarında yazılı olarak görüşlerini, duygularını ve fikirlerini etkin bir şekilde ifade edebilir ve nedenlerini açıklayabilirler. Anadili İngilizce olan bir ülkede bağımsızca yaşayabilir ve ülkemizdeki özel okul hazırlık atlama sınavlarında geçer not alarak başarı gösterirler. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 8.Sınıflar için hazırlamış olduğu İngilizce program dahilinde 8. sınıf kazanımlarını edinerek, uygulanan LGS sınavlarında üstün başarı gösterirler.
5.Sınıf İngilizce derslerinde öğrencilerimiz,
Okulumuzda ikinci yabancı dil programı 1. Sınıftan başlayarak 8. Sınıfın sonuna kadar devam eder. Programımız “Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı” nda yer alan yeterlilik düzeylerini temel alır. İspanyolca derslerinde amacımız, çeşitli aktiviteler, şarkılar, oyunlar ve eğitici videolar ile öğrencileri hem görsel hem işitsel olarak destekleyerek, onların İspanyolcayı severek öğrenmelerini sağlamak.
5. sınıf İspanyolca derslerinde öğrencilerimiz, günlük aktivitelerini ve ev işlerini anlatabilme, saatin kaç olduğunu sorabilme ve söyleyebilme, geniş zamanda fiilleri 1. ve 2. tekil şahısa göre çekebilme, giydiklerini tarif edebilme, 100’e kadar olan sayıları sayabilme, fiyat sorabilme ve söyleyebilme, besinlerin adlarını söyleyebilme, bir yemek menüsünü açıklayabilme, bir mahalleyi tarif edebilme, bir adres yolu sorabilme ve tarif edebilme, yer edatlarını kullanabilme, boş vakitlerde yapmaktan hoşlandığın aktiviteleri anlatabilme, becerilerinden bahsedebilme, hava durumunu tarif edebilme ve meslekler hakkında konuşabilme, kazanımlarına ulaşırlar.
Birleştirici ve bütünleştirici bir eğitimi amaçlayan okulumuz, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Derslerinde de toplumsal birlikteliğe ve dayanışmaya önem vermektedir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ,ulusumuzu çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırmak, bireyi bu eylemi gerçekleştirecek şekilde yetiştirmekle olur. Bu da kapsamlı bir eğitim süreci gerektirir. Bu süreçte kabul gören bazı değerlerin dünya şartlarına cevap verebilecek nitelikte olması gerekirken, çağdaş eğitim anlayışını içinde ele alacak ve motivasyonu arttıracak bir değerler bütününe ihtiyaç duyulmaktadır.
Yeşilköy 2001 Koleji olarak haftada 2 ders saati olarak Din Kültürü ve Ahlak bilgisi derslerinde etik değerlerin toplumsal hayatta özümsenip uygulanması hedeflenirken, dini terimlerin yanı sıra, sevinç ve üzüntüleri paylaşmak, iyi ve güzel olan davranışlara yönelmek, kötü alışkanlık ve davranışlardan kaçınmak gibi konulara değinilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın da uygun gördüğü sinema filmleri ile görsel ve işitsel anlamda konular pekiştirilmekte ve farkındalık oluşturmaya çalışılmaktadır.
Yeşilköy 2001 Koleji olarak görsel sanatlar derslerinde hedefimiz: Temel sanatsal kavramların bilgisine sahip, sanatçının ve sanat eserinin değerinin bilen ve saygı gösteren, kültürel mirasına sahip çıkan, estetik algılayışı gelişmiş bireyler yetiştirmektir. Kültürel destek açısından her yıl ulusal ve uluslararası farklı sanatçı incelemeleri yapılarak dersler desteklenmektedir. Öğrencilerimizin duygu ve düşüncelerini teknik bilgi ve becerileri ile ifade edebilmeleri bizim için önemlidir.
5. Sınıf görsel sanatlar dersinde öğrencilere temel sanat öğelerinin başlangıç seviyesi öğretilerek, yaratıcı kompozisyonlar oluşturulmaları hedeflenir. Karakalem, çizgi çalışmaları, üç boyutlu tasarımlar, bireysel ve grup çalışmaları yaparak, pastel boya, guaş boya, terracota kil, atık materyaller ile kompozisyonlarını zenginleştirirler. Ulusal ve uluslararası sanatçılardan bir tanesine odaklanılarak detaylı incelemeler yaptırılarak dersler desteklenir.
Öğrencilerimizi yetenekli oldukları branşlara yönlendirmek suretiyle okul takımlarımızın ilgili yaş gruplarına yerleştirmek, takım ruhunu geliştirmek, birlikte hareket edebilmeyi, kazanmayı ve kaybetmeyi olgunlukla kabullenebilmeyi, bir takım olmayı öğretebilmektir. Ayrıca spor dersi kazanımları ile fiziksel uygunluk gelişim testleri yapılarak (antropometrik ve fiziksel uygunluk testleri) öğrenci takip yazılım programı ile takip edilmektedir.
2001 Kolejinde matematik dersleri ana sınıfından itibaren öğrencilerin matematiği günlük yaşamlarında kullanmalarını cesaretlendirecek ve kolaylaştıracak şekilde tasarlanmıştır. Matematik derslerinde en temel amacımız öğrencilerimize “matematiksel düşünce sistemini” öğretmektir.
4.Sınıf öğrencilerimiz matematik derslerinde, 4,5,6 basamaklı doğal sayıları tanır ve çözümlemelerini yapar. En çok dört basamaklı doğal sayılarla toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini yapar. Kesir kavramını modeller üzerinde gösterir, pay ve payda kavramlarını bilir, paydaları aynı kesirlerde toplama ve çıkarma işlemlerini yapar. Ondalık kesirleri yazar ve okur.
Okulumuzda öğrencilerimizin değişen ve hızla gelişen dünyaya uyum sağlamalarını kolaylaştıracak, matematiğe ilgi ve meraklarını arttırarak onlarda öğrenme heyecanı yaratacak bir öğretim ortamı oluşturulması için her türlü olanak sağlanmaktadır.
2001 Koleji’nde Fen Bilimleri derslerinde temel amaç öğrencilerin günlük hayatta karşılaştıkları problemleri bilimsel yöntemi benimseyerek çözebilme yeteneklerini geliştirmektir. MEB programlarının uygulanması kapsamında, deneyler ve etkinliklerle zenginleştirilen derslerde fen kavramlarının öğrenilmesi sağlanır.
Fen Bilimleri dersi ile 3.sınıfta tanışan öğrencilerimiz 4. sınıf Fen Bilimleri dersinde destek ve hareket sistemini, kanın vücutta dolaşımını ilgili yapı ve organları model üzerinde gösterirler. Soluk alıp vermede önemli olan organ ve yapıları, nabız, egzersiz kavramlarıyla egzersiz yapmanın önemini bilirler. Kuvvetin, cisimlerin hareket ve şekillerini değiştirmesine yönelik deneyler yapar ve sonucu tartışır. Mıknatısı tanır ve günlük yaşamdaki kullanım alanlarına örnekler verirler. Maddenin halleri, maddenin ölçülebilir özellikleri (kütle ve hacim), ısınma, soğuma, hâl değişimi, erime, donma, madde ve cismi ayırma, ışık ve ses, basit elektrik devreleri, dünyamızın dönme hareketlerini ve bunun sonuçlarını öğrenirler
Sosyal Bilgiler dersinin amacı Atatürk ilkeleri ve inkılaplarını benimsemiş, tarihini ve kültürünü kavramış, temel demokratik değerlerle donanmış ve insan haklarına saygılı, yaşadığı çevreye duyarlı, bilgiyi deneyimlerine göre yorumlayıp sosyal ve kültürel bağlam içinde oluşturan, kullanan ve düzenleyen, sosyal katılım becerisi gelişmiş , sosyal yaşamda etkin, üretken, haklarını ve sorumluluklarını bilen yurttaşlar yetiştirmektir.
Bu derste öğrencilerimiz, bireysel farklılıkları tanır ve kabul eder, sahip olduğu resmî kimlik belgelerindeki bilgileri analiz ederek kişisel kimliğine ilişkin çıkarımlarda bulunur, yaşamına ilişkin belli başlı olayları kronolojik sıraya koyar. Sözlü tarih yöntemi kullanarak ve nesnelere dayanarak aile tarihi oluşturur, Millî Mücadele’nin kazanılmasında ve Cumhuriyetin ilanında Atatürk’ün rolünü fark eder. Çeşitli yöntemlerle çevresindeki herhangi bir nesnenin kendisine göre bulunduğu yönü bulur, çevresinde gördüklerini şekil ve şemalarla anlatır, çevresindeki bir yerin krokisini çizer ve bulgularını resimli grafiklere aktarır, çevresinde gördüğü doğal ve beşerî unsurları ayırt eder, doğal afetler karşısında hazırlıklı olur. İhtiyaçlarından hareket ederek insanların temel ihtiyaçları hakkında çıkarımlarda bulunur bilinçli bir tüketici olarak haklarını kullanır ve ihtiyaçlarla meslekleri ilişkilendirir. Ön bilgi ve yaşantısını kullanarak çevresindeki belli başlı sosyal problemler ya da ihtiyaçlarla grup, kurum ve sosyal örgütleri ilişkilendirir.
Teknolojik ürünlerin hayatımızda ve çevremizde yaptığı değişiklikleri dikkate alarak geçmişle bugünü karşılaştırır. Yaşadığı yerin yerel yönetim birimlerini tanır ve kamu hizmetlerinin yürütülmesinde yerel yönetimlerin rolünü açıklar. Dünya üzerinde çeşitli ülkeler olduğunu fark eder kendisi ile başka bir toplumdaki yaşıtlarının yaşamlarını karşılaştırır.
Özel Yeşilköy 2001 İlkokulu Yabancı Diller Bölümü olarak temel prensibimiz ilkokulu (4. Sınıf) bitiren öğrencilerimizin Common European Framework’de (Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Programı) belirlenen A1 düzeyinde dil yeterliliğine sahip olmalarıdır.Öğrencilerimiz 3. Sınıfta Cambridge English Young Learners Starters ve 4. Sınıfta Cambridge English Young Learners Movers sınavlarına girmektedirler.
4.Sınıf İngilizce programımız Main Course, Skills ve LGS çalışmalarını destekleyen Milli Eğitim programı olmak üzere farklı derslerden oluşmaktadır. Main Course dersinde dilbilgisi kalıpları işlenmekte; bu içerik akıllı tahtada interaktif çalışmalar, projeler ve oyunlarla zenginleştirilmektedir. Buna ek olarak, öğrencilerimizin alacakları Cambridge Young Learners Movers sınavlarına hazırlık çalışmaları yapılmaktadır. Derste çeşitli zamanlara ve dilbilgisi kalıplarına giriş ve kullanma becerilerinin pekiştirilmesine önem verilmektedir. Grup çalışması, teknolojinin de ağırlıklı olarak kullanımıyla, öğrencilerin sözel ve iletişim becerilerinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynar. Ders içi araçlar, dersi öğreten öğretmenler tarafından özenle hazırlanmakta ve dil öğrenme teknolojileri yoğun olarak kullanılmaktadır. Öğrencilerin, derslerde etkin, yaratıcı olmaları ve dış dünya ile bağlantı kurmaları sağlanmaktadır. Skills dersi ise listening-speaking-reading-writing becerilerinin geliştirilmesi ve Cambridge English Young Learners Starters sınavına hazırlanma üzerine planlanmıştır. LGS çalışmalarını destekleyen ders saatlerinde ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın 4. Sınıflar için hazırlamış olduğu İngilizce program temel alınarak öğrencilerin bu program dahilinde 4.sınıf sonunda öğrenmiş olmaları gereken kelime bilgisi ve gramatik yapı hedeflenir.
4.Sınıf İngilizce programımızda; okul ders programı ve sevip sevmedikleri dersler hakkında soru sorup kendilerini ifade edebilme, nicelendiriciler kullanarak yiyecekler ile ilgili soru cevaplar,günlük rutin hakkında saatler ve sıklık zarfları kullanarak cümleler kurabilme,bir şehirdeki binalar ve yerler hakkında yer zarfları kullanarak cümleler kurabilme, düzenli ve düzensiz fiillerden oluşan dağarcıklarıyla geçmiş zaman kullanarak önceki deneyimlerimizden bahsetme, sıfat çeşitleri,gelecek zamanda yapacaklarını ifade edebilme kazanımları yer almaktadır.
İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi dersinin amacı insani değerleri benimseyen, hak, özgürlük ve sorumluluk bakımlarından çocuk olmanın ayrıcalıklarını keşfeden, hak ve özgürlüklerin kullanılabilmesi için sorumluluk üstlenen, insan hakları ve demokrasinin geliştirilmesi için insanlara eşit ve adil davranan, iş birliğine dayalı ve demokratik kararlar alan, ortak yaşama ilişkin sorunların çözümünde uzlaşı arayan kurallara uyararak hak ve özgürlüklerin korunmasına ve geliştirilmesine destek olan birlikte yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için sorumluluk üstlenen öğrenciler yetiştirmektir.
Programın uygulanmasında geleneksel bir ders kitabı anlayışı yerine kendi kültürümüzün ve medeniyetimizin değerlerini içeren masallar üzerinden kazanımların işlenmesi tercih edilerek insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi ile ilgili değerlerin içselleştirilmesi amaçlanmıştır.
Bu derste öğrencilerimiz İnsan olmanın niteliklerini açıklar. Hak, özgürlük ve sorumluluk arasındaki ilişkiyi fark eder. Hak ve özgürlüklerini kullanabilen ve kullanamayan çocukların yaşantılarını karşılaştırır. İnsanların farklılıklarına saygı gösterir. İnsanlar arasındaki anlaşmazlıkların nedenlerini açıklar. Kural, özgürlük ve hak arasındaki ilişkiyi değerlendirir. Birlikte yaşamak için bir yurda ihtiyaç olduğunu bilir. Devletin yurttaşlarına karşı sorumluluklarını fark eder.
Trafik ve İlk Yardım dersinde çocuklar; trafiğin ne olduğunu, bir yaya olarak trafikte nasıl davranılması gerektiğini, toplu taşım araçlarından nasıl yararlanılacağını, temel ilk yardım konularının neler olduğunu yaparak, yaşayarak öğrenirler. Taşıtların günlük yaşamdaki önemini bilirler.
Bu derste öğrenciler taşıtların günlük yaşamdaki önemini bilir, trafiği oluşturan öğeleri tanır, trafik kazalarının nedenlerini kavrar, trafik kurallarına uyulmaması hâlinde karşılaşılabilecek tehlikeleri kavrar, ilk yardımın insan hayatındaki önemini kavrar, trafik kurallarına uyma alışkanlığı kazanır.
Birleştirici ve bütünleştirici bir eğitimi amaçlayan okulumuz, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Derslerinde de, toplumsal birlikteliğe ve dayanışmaya önem vermektedir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, ulusumuzu çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırmak,bireyi bu eylemi gerçekleştirecek şekilde yetiştirmekle olur.Bu da kapsamlı bir eğitim süreci gerektirir. Bu süreçte kabul gören bazı değerlerin dünya şartlarına cevap verebilecek nitelikte olması gerekirken, çağdaş eğitim anlayışını içinde ele alacak ve motivasyonu arttıracak bir değerler bütününe ihtiyaç duyulmaktadır.
Yeşilköy 2001 Koleji olarak haftada 2 ders saati olan Din Kültürü ve Ahlak bilgisi derslerinde sevgi ortamını pekiştirmeye yönelik, korkuya değil sevgiye dayalı bir din öğretimi hedef alınmaktadır. Çevremizdeki dini semboller,günlük hayatta kullanılan bazı dini ifadeler, selamlaşmak, dostluk ve kardeşlik, aile içi ilişkilerde sevgi-saygı gibi değerler, çizgi filmler ya da küçük hikayelerle desteklenmektedir.
1. sınıfın ilk döneminde: okuma ve yazma, okunaklı bitişik eğik yazı, görsel okuma anlatma, metin okuma, dikte, öykü okuma izleme ve anlatım; ikinci dönemde: metne dayalı soruları yanıtlama, öykü kitaplarını yaratıcı okuma çalışmalarıyla irdeleme, noktalama işaretleri ve temel yazım kuralları çalışmalarını gerçekleştirmekteyiz.
2001 Koleji’nde Matematik dersleri ana sınıfından itibaren öğrencilerin matematiği günlük yaşamlarında kullanmalarını cesaretlendirecek ve kolaylaştıracak şekilde tasarlanmıştır. Verilen problemlere ezberlenen çözümler yerine öğrencilerin kendi kurdukları problemlere getirdikleri farklı çözüm yolları ile onlara hem matematiksel düşünme becerisi kazandırmak hem de muhakeme yaparak düşünce becerilerini geliştirmek en temel hedefimizdir.
1.sınıf öğrencilerimiz matematik derslerinde, doğal sayıları tanır, bu sayılarla toplama çıkarma işlemleri ve ritmik sayma yapar. Bütün ve yarımı modeller üzerinde gösterir. Sayı örüntülerinde örüntünün kuralını bulur ve verilmeyen öğeyi belirleyerek örüntüyü tamamlar.Uzunlukları ve ağırlıkları ölçer, paraları ve takvimi tanır. Geometrik cisimleri bilir. 20 içinde problem çözer ve kurar.
2001 Koleji’nde öğrencilerimizin değişen ve hızla gelişen dünyaya uyum sağlamalarını kolaylaştıracak, matematiğe ilgi ve meraklarını arttırarak onlarda öğrenme heyecanı yaratacak bir öğretim ortamı oluşturulması için her türlü olanak sağlanmaktadır.
Özel Yeşilköy 2001 İlkokulu Yabancı Diller Bölümü olarak temel prensibimiz ilkokulu (4. Sınıf) bitiren öğrencilerimizin Common European Framework’de (Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Programı) belirlenen A2 düzeyinde dil yeterliliğine sahip olmalarıdır. Öğrencilerimiz 3. sınıfta Cambridge English Young Learners Starters ve 4. sınıfta Cambridge English Young Learners Movers sınavlarına girmektedirler.
1. sınıf İngilizce programımızda, öğrencilerimizin anasınıfında tanıştıkları İngilizce dilini geliştirmeleri, kelime dağarcıklarını genişletmeleri ve konuşulan dili genel olarak anlamaları hedeflenmektedir. Bu derste, çeşitli ders ve çalışma kitapları takip edilir. Konuşma becerisini geliştirmek için öğrenciler gruplar halinde hikayeleri canlandırarak çeşitli oyunlar oynarlar. Ayrıca bu hikayeler, akıllı tahta aracılığıyla öğrencilerin keyifle katıldıkları “Konuşan Etkinlikler” ile desteklenmektedir. Öğrenciler ana dillerinde okumayı gerçekleştirdikten sonra, yıl boyunca Skills dersinde yaptıkları sesletim çalışmalarının desteğiyle İngilizce okumaya başlarlar. 1. sınıf İngilizce dersleri çok çeşitli oyun ve aktiviteler, şarkılar, videolar, görseller, oyun kartları, projeler, fiziksel/online oyunlar drama etkinlikleri ile desteklenir. Ders içi araçlar, dersi öğreten öğretmenler tarafından özenle seçilmekte veya hazırlanmakta ve dil öğrenme teknolojileri yoğun olarak kullanmaktadır. Ayrıca derslerimiz disiplinler arası program dahilinde, diğer dersleri de desteklemektedir.
1.Sınıf İngilizce programımızda: sınıf içi yönergeleri alma ve yapma, okul eşyaları ve tanıtımları,aile üyelerimiz hakkında konuşabilme, vücudumuzun bölümleri, duygularımız, sahip olduklarımız ve olmadıklarımız hakkında konuşabilme, eşyalar ve yerleri hakkında konuşabilme, sevdiğimiz renkleri, hayvanları, yiyecekleri vs ifade edebilme, günlük öz bakım becerilerini ifade edebilme kazanımları yer almaktadır.
Okulumuzda İspanyolca dersi 1.sınıftan başlamak üzere seçmeli olarak haftada 2 saat verilmektedir.
1.sınıfta hedefimiz şarkılar ve oyunlarla öğrencilerimizi İspanyolcaya alıştırmak ve İspanyolcayı sevdirmek.
İlkokul sonuna kadar hedefimiz öğrencilerimize basit düzeyde iletişim kurabilecekleri dil kabiliyetini kazandırarak, dil gelişimlerini desteklemektir. Bu düzeyin içeriğine uygun olarak planlanan programımızda öğrencilerimize oyunlar, şarkılar ve çeşitli materyallerle öğrendiklerini kalıcı hale getirmek.
İspanyolca dersinde kullandığımız kitapların özellikleri, Ortak Avrupa çerçevesine uygun olarak dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerine eşit oranda önem veriyor olmalarıdır. Belirlenen hedefler çerçevesinde öğrenciler program başlangıcından sonuna dek her derste düzenli olarak dinleme, konuşma, okuma ve yazma çalışmaları yapmaktadır.
Derslerde dilbilgisi yöntem yerine yaratıcılığı, esnekliği, açıklığı, sorun çözme bilincini ve eleştiri yetisini geliştiren iletişime dayalı öğrenme biçimleri kullanılmaktadır. Çeşitli bilişim araçlarını kullanarak görsel ve işitsel becerilerini geliştirmeyi amaçlayarak öğrencilerimizin öğrenmeyi gerçekleştirirken olabildiğince bağımsız olmaları ve sorumluluk almaları hedeflenmektedir.
Okulumuzda ikinci yabancı dil programı 1. Sınıftan başlayarak 7. Sınıfın sonuna kadar devam eder. İspanyolca dil eğitimi programımızın ana amacı, İspanyolcayı sevdirmek ve dil kapasitesini geliştirilmektir. İspanyolca sözlü ve yazılı olarak iletişim kurma yetisine sahip olmaları öğrencilerimize aynı zamanda dünyaya mal olmuş şahsiyetlerin taşıdığı kültürel zenginliğin kapılarını açmaktadır.
Uygulanacak metodoloji farklı zeka teorilerini dikkate alarak verilmektedir. Bu bağlamda şarkılar, filmler, videolar, okuma metinleri, resimler, el sanatları, tiyatro, oyunlar aracılığıyla aktif bir yol izlenmektedir. Bu şekilde öğrencinin bütün duyularını kullanması teşvik edilerek, derse karşı duydukları ilgi ve motivasyon canlı tutulup yaratıcılıkları geliştirilir.
2.sınıflarımızda öğrencilerimiz hedef dili (İSPANYOLCA ) görsel ve işitsel olgularla bütünleştirerek, haftada 2 saatlik İspanyolca dersleri ile öğrenmeye başlarlar.
Bu seviye de İspanyolca derslerinde şarkı, tekerleme ve oyunlarla daha çok kelime bilgisine ve basit cümlelerle kendini ifade etme becerisine yönelik aktiviteler yapılmaktadır. Dersler öğrenci odaklı yapılmakta ve yabancı dil edinimi sağlanmaktadır.
Program, öğrencilerin çeşitli yöntem ve metotlar kullanarak İngilizce dilini öğrenmelerini ve bu öğrenimi keyifli bir deneyime dönüştürmelerini amaçlar. Derste kullanılan araçlar, dersi öğreten öğretmenler tarafından özenle hazırlanmakta ve dil öğrenme teknolojileri yoğun olarak kullanılmaktadır. 2. Sınıf İngilizce programımızda öğrenciler skills dersinde 3. Sınıfa geçtikleri zaman girecekleri Cambridge English Young Learners Starters sınavına hazırlanmaya, bunun için sınav soru formatını izleyen etkinlikler üzerinde çalışmaya başlarlar.
Main course dersinde ise okul hayatım, doğal hayat, aile, yaşadığımız yer, kıyafetler, oyuncaklar ,vücudumuz, yiyecekler,hayvan arkadaşlarım tema başlıkları altında fark ettirmeden gramatik yapı ile tanışırlar
Okulumuzda ikinci yabancı dil programı 1. Sınıftan başlayarak 7. Sınıfın sonuna kadar devam eder. Öğrencilere, yaş gruplarına uygun yöntem ve tekniklerle dört temel dil becerisi olan dinleme, konuşma, okuma ve yazma yetkinlikleri, AB dil kriterlerinde belirtilen standartlara uygun olarak kazandırılır. Amacımız, öğrencinin temel sözcük hazinesini ve cümle dağarcığını geliştirmek, yabancı dile karşı motivasyonun temelini oluşturmak ve iletişim becerisinin yolunu açmaktır.
3.sınıflarımızda İspanyolca dersi ” Festival 2″ adlı ders ve çalışma kitabı ile haftada
2 ders saati üzerinden yapılmaktadır.
– Türkçe’den başka dillerin de olduğunun farkına varma.
– İspanyolca öğrenmeye ve bu dili kullanarak iletişim kurmaya istekli oluş.
– İspanyolca programının bu sınıfların hedeflerine uygun olarak;
– dinlediğini anlayabilme,
– konuşabilme,
– okuyabilme,
– yazabilme,
– Kendi kültürü yanında diğer kültürleri tanıma ve farklı kültür değerlerini
hoşgörüyle karşılayabilme.
bilincine varma.
Yeşilköy 2001 koleji olarak görsel sanatlar derslerinde hedefimiz: Temel sanatsal kavramların bilgisine sahip, sanatçının ve sanat eserinin değerinin bilen ve saygı gösteren, kültürel mirasına sahip çıkan, estetik algılayışı gelişmiş bireyler yetiştirmektir. Kültürel destek açısından her yıl ulusal ve uluslararası farklı sanatçı incelemeleri yapılarak dersler desteklenmektedir. Öğrencilerimizin duygu ve düşüncelerini teknik bilgi ve becerileri ile ifade edebilmeleri bizim için önemlidir.
2.sınıf görsel sanatlar derslerimizde çizgi çeşitleri, suluboya fırça tekniği, yarışma resimleri, (Cumhuriyet Bayramı, 10 Kasım) kolaj kağıt mozaik çalışması, tasarım nesneleri, soyut olarak resimleme ve üç boyutlu tasarım çalışmaları yapılmaktadır.
Bilişim okur yazarlığı kazanımı hedefi ile öğrencilerimiz öncelikli olarak teknolojilerin doğru, güvenli ve sağlıklı kullanımını öğrenirler. Yaş gruplarına uygun birtakım uygulamalar ile okuma yazma sürecine destek verici çalışmalar yapılır. Bilgisayarın temel çalışma prensibini kavrayan ve temel donanımlarını etkin kullanan öğrencilerimiz kodlama uygulamaları ile problem analizi, çözüm üretme, çoklu bakış açısı geliştirme, eleştirel ve sistematik düşünme, neden sonuç ilişkilerini görebilme yetilerini geliştirirler.
Müzik dersinin amacı, profesyonel müzisyenler yetiştirmek değil, müzikten anlayan bireyler yetiştirmektir. Hatta çocuklara okuma-yazma öğretildiği gibi müziğin de öğretilmesi gerekir. Müzik okur-yazarlık kadar önemlidir. Herkesin müziği bilmesi, günlük yaşantısına katması gerekir, ancak bunun küçük yaşlarda başlanmalıdır.
Derslerimizde öğrencilerimiz çelik üçgen, ritim çubukları, zil, marakas kullanarak müzik çalışmalarını seslendirirler. Disiplinler arası işbirliği çerçevesinde planlanan çalışmalarla diğer derslere ait temaların ve kazanımların ilişkilendirildiği şarkılar, marşlar öğrenirler ve seslendirirler.
Öğrencilerimizi yetenekli oldukları branşlara yönlendirmek suretiyle okul takımlarımızın ilgili yaş gruplarına yerleştirmek, takım ruhunu geliştirmek, birlikte hareket edebilmeyi, kazanmayı ve kaybetmeyi olgunlukla kabullenebilmeyi, bir takım olmayı öğretebilmektir. Ayrıca spor dersi kazanımları ile fiziksel uygunluk gelişim testleri yapılarak (antropometrik ve fiziksel uygunluk testleri) öğrenci takip yazılım programı ile takip edilmektedir.
Çocuklar en iyi şekilde öğrenmek için, mücadeleci, çekici ve heyecan verici deneyimlerin bir parçası olmalıdırlar. Onların severek oynamaları en güçlü içsel motivasyon ve ilham kaynağıdır. Öğretmenlerin, zamanla çocukları kaynaştırmaları ve uzmanlıkla eğitici notlarını iletebilmeleri için en iyi eğitimsel araçlara ihtiyaçları vardır. Mind Lab düşünme ve yaşam becerileri ile birleşik okul müfredatımızın gereksinimlerine çözüm getirmeyi ve okulumuzda en iyi şekilde uygulanması için gerekli tüm teknik bilgi ve materyalleri içerir. Amaç gelecek neslin; bilişsel, duygusal ve sosyal becerilerini kuvvetlendirerek, onlara düşüncelerini nasıl aktaracaklarını öğretmek ve öğrencileri “öğrenmeyi öğrenmek” için cesaretlendirerek 21. yüzyılın karmaşık zorluklarına hazırlamak, ve onların kabul gören, katılımcı ve mutlu bireyler olmalarını sağlamaktır.
“ Çocuklar zor ile değil , oynayarak öğrenmelidirler.”
“Bir kişiyi bir saatlik oyun içinde, bir yıllık sohbetten daha fazla tanırsınız.” Felsefeleriyle işlenen derslerimizde:
3.sınıf oyunlarımızla “çapa stratejisi” öğretilerek, “dedektif metodu”, “deneme yanılma”, “trafik ışıkları” metodları kullanılarak soruları doğru yanıtlama, doğru soruyu sorma, açık ve net yanıtları saptama, sonuç çıkarma, yer ve konum belirleme, tahmin etme, ön görme, karar verme, işbirliği becerileri geliştirilmektedir.
Türkçe dersiyle amacımız, okuma, dinleme, okuduğunu ve görsellerini anlama ve yorumlama, anadilinin kurallarını benimseme ve doğru kullanma,duygu ve düşüncelerini yazıyla anlatabilmenin yanında öğrenilen bilgilerin hayata aktarılması,öğrencilerin dersler arasında bir köprü kurarak bilgi ve becerilerini başka disiplinlere de taşıyıp bir bütün oluşturmalarına yardımcı olmaktır.
Okulumuzda ikinci yabancı dil programı 1. Sınıftan başlayarak 7. Sınıfın sonuna kadar devam eder. Programımız “Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programın’da yer alan yeterlilik düzeylerini temel alır. Derslerimizde öğrenci merkezlilik esas olup, onların konuşma ve anlama becerilerini, iletişim kurma yetisini geliştirerek, ikinci yabancı dilin önemini ve farkındalığını sağlayan yöntem ve teknikler uygulanır. Okul olarak ikinci yabancı dil programında hedeflenen düzeyler:
1.sınıf-6. sınıf: A1(Temel konularda dili kullanır, kendini ve başkalarını tanıtabilir, günlük yaşamdaki basit ifadeleri anlar.)
7.sınıf: A2 (Temel konularda gereksinimlerini anlatır, basit bilgi alışverişinin söz konusu olduğu durumlarda iletişim kurar.)
sınıflarımızda Almanca dersi “Hallo Anna 1 neu” adlı ders ve çalışma kitabı ile haftada 2 ders saati olarak planlanmıştır.
sınıf öğrencilerimiz 1. sınıf öğretilerine ek olarak akıllı tahta uygulamalı ders kitabımızda, Almanca kitaplarındaki karakterleri, nerede yaşadıklarını, yiyecek ve içecek isimlerini cümle içinde kullanmayı, okul eşyalarını, duyguları etkinliklerle öğrenirler. Her ünitede konular hakkında 2 şarkı yer alır. Bu şarkıların dansları ile konuları tekrar etmek daha da keyifli oluyor. Ünite sonlarında kelime oyunları oynayarak genel tekrarlar yapılır.
Özel Yeşilköy 2001 İlkokulu Yabancı Diller Bölümü olarak temel prensibimiz ilkokulu (4. Sınıf) bitiren öğrencilerimizin Common European Framework ‘de (Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Programı) belirlenen A1 düzeyinde dil yeterliliğine sahip olmalarıdır. Öğrencilerimiz 3. Sınıfta Cambridge English Young Learners Starters ve 4. Sınıfta Cambridge English Young Learners Movers sınavlarına girmektedirler.
3. sınıf İngilizce programı, 2. Sınıf programının devamı olarak Main Course ve Skills olmak üzere iki farklı dersten oluşmaktadır. Main Course dersi dil yapılarının ve yazma çalışmalarının vurgulandığı; Skills dersi ise listening –speaking-reading-writing becerilerinin geliştirilmesi ve Cambridge English Young Learners Starters sınavına hazırlanma temeline dayandırılmıştır. Bu dersler, öğrencilerin 1.ve 2.sınıflarda öğrenmiş oldukları dil becerilerini ve kalıplarını geliştirmeye yönelik düzenlenmiştir. Öğrenciler önceki yıllarda öğrenmiş oldukları kelimeleri tekrar edip kullanmaya devam ederken, daha karmaşık kelimeleri de dağarcıklarına eklemeye başlarlar. Buna ek olarak, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini de geliştirirler. Öğrenciler, öğrendikleri kelimelerin spelling (heceleme) çalışmaları ile 3. sınıfın sonunda minimum yazım hatasını hedeflerler.
Program, öğrencilerin çeşitli yöntem ve metotlar kullanarak İngilizce dilini öğrenmelerini ve bu öğrenimi keyifli bir deneyime dönüştürmelerini amaçlar. Derste kullanılan araçlar, dersi öğreten öğretmenler tarafından özenle hazırlanmakta ve dil öğrenme teknolojileri yoğun olarak kullanmaktadır. 3. Sınıf İngilizce programımızda: sınıf içinde yapılan etkinlikleri şimdiki zaman kullanarak ifade edebilme, eşyaların kullanım amaçlarından bahsedebilme, hava durumunu ve duruma uygun kıyafeti giyebilmekten bahsedebilme, yapmayı sevdiği etkinlikleri anlatabilme, sorabilme ve öneride bulunabilme, evdeki eşyaları,yerlerini ifade edebilme, günün saatini,hangi etkinliği saat kaçta yaptığını sorabilme ve anlatabilme, günlük rutinini sıklık zarfları kullanarak anlatabilme, duygulardan bahsedebilme, hayvanların sahip oldukları özellikleri ifade edebilme ve soru sorabilme, meslekleri tanıyabilme ve hangi meslek grubundan olduğunu sorabilme, gelecekte ne olmak istediğini sorup yanıtlayabilme, düzenli ve düzensiz çoğul adları kullanabilme, yiyecekler hakkında niceleyiciler kullanarak konuşabilme kazanımları yer almaktadır.
Okulumuzda ikinci yabancı dil programı 1. Sınıftan başlayarak 7. Sınıfın sonuna kadar devam eder. Programımız “Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programın’da yer alan yeterlilik düzeylerini temel alır. Derslerimizde öğrenci merkezlilik esas olup, onların konuşma ve anlama becerilerini, iletişim kurma yetisini geliştirerek, ikinci yabancı dilin önemini ve farkındalığını sağlayan yöntem ve teknikler uygulanır. Okul olarak ikinci yabancı dil programında hedeflenen düzeyler:
1.sınıf-6. sınıf: A1(Temel konularda dili kullanır, kendini ve başkalarını tanıtabilir, günlük yaşamdaki basit ifadeleri anlar.)
7.sınıf: A2 (Temel konularda gereksinimlerini anlatır, basit bilgi alışverişinin söz konusu olduğu durumlarda iletişim kurar.)
4. sınıflarımızda Almanca dersi “Hallo Anna 3 neu” adlı ders ve çalışma kitabı ile haftada 2 ders saati olarak planlanmıştır. 4. sınıflarımızda resimli sözlük kullanımına da başlayarak, sözlük kullanımını öğrenmiş ve kelime bilgimizi genişletmiş oluruz.
2001 Kolejde 4. Sınıf öğrencilerimiz akıllı tahta uygulamalı ders kitabımızda, okul eşyalarının isimleri, hayvanların isimlerini, vücudun bölümlerini, kıyafetlerin isimlerini ve üzerindeki kıyafetlerin nasıl olduklarını tarif ederler.
Okulumuzda ikinci yabancı dil programı 1. Sınıftan başlayarak 7. Sınıfın sonuna kadar devam eder. Programımız “Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programın’da yer alan yeterlilik düzeylerini temel alır. Derslerimizde öğrenci merkezlilik esas olup, onların konuşma ve anlama becerilerini, iletişim kurma yetisini geliştirerek, ikinci yabancı dilin önemini ve farkındalığını sağlayan yöntem ve teknikler uygulanır. Okul olarak ikinci yabancı dil programında hedeflenen düzeyler:
1.sınıf-6. sınıf: A1(Temel konularda dili kullanır, kendini ve başkalarını tanıtabilir, günlük yaşamdaki basit ifadeleri anlar.)
7.sınıf: A2 (Temel konularda gereksinimlerini anlatır, basit bilgi alışverişinin söz konusu olduğu durumlarda iletişim kurar.)
3. sınıflarımızda Almanca dersi “Hallo Anna 2 neu” adlı ders ve çalışma kitabı ile haftada 2 ders saati olarak planlanmıştır.
3. sınıf öğrencilerimiz 1. ve 2. sınıf öğretilerine ek olarak akıllı tahta uygulamalı ders kitabımızda, Almanca konuşan ülkeleri tanır, çocuk oyunlarının isimleri ve bu oyunları sevip sevmediğini, eylemleri, haftanın günlerini, ayları ve mevsimleri öğrenirler. Her ünitede konular hakkında 2 şarkı yer alır. Öğrenmek daha da keyifli oluyor.
Okulumuzda ikinci yabancı dil programı 1. Sınıftan başlayarak 7. Sınıfın sonuna kadar devam eder. Programımız “Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programın’da yer alan yeterlilik düzeylerini temel alır. Derslerimizde öğrenci merkezlilik esas olup, onların konuşma ve anlama becerilerini, iletişim kurma yetisini geliştirerek, ikinci yabancı dilin önemini ve farkındalığını sağlayan yöntem ve teknikler uygulanır. Okul olarak ikinci yabancı dil programında hedeflenen düzeyler:
1.sınıf-6. sınıf: A1 (Temel konularda dili kullanır, kendini ve başkalarını tanıtabilir, günlük yaşamdaki basit ifadeleri anlar.)
7.sınıf: A2 (Temel konularda gereksinimlerini anlatır, basit bilgi alışverişinin söz konusu olduğu durumlarda iletişim kurar.)
1. sınıflarımızda Almanca dersi “Udo & Co 0” adlı ders ve çalışma kitabı ile haftada 2 ders saati olarak planlanmıştır.
2001 Kolejde 1. sınıf öğrencilerimiz ilk dönem yazıya geçmedikleri için görsel ve kinestetik yöntemlerle temel konuları (okul eşyaları, renkler, sayılar, aile bireylerinin isimleri…) öğrenirler. Konular ile ilgili Almanca şarkılar ve danslar ile desteklenir. Görseller ve kutu oyunları kullanarak eğlenerek öğrenirler. 2. Dönem yazıyla birlikte basit ve kısa cümle yazar ve söylerler.
Bilişim okur yazarlığı kazanımı hedefi ile öğrencilerimiz öncelikli olarak teknolojilerin doğru, güvenli ve sağlıklı kullanımını öğrenirler. Yaş gruplarına uygun birtakım uygulamalar ile okuma yazma sürecine destek verici çalışmalar yapılır. Bilgisayarın temel çalışma prensibini kavrayan ve temel donanımlarını etkin kullanan öğrencilerimiz kodlama uygulamaları ile problem analizi, çözüm üretme, çoklu bakış açısı geliştirme, eleştirel ve sistematik düşünme, neden sonuç ilişkilerini görebilme yetilerini geliştirirler.
Türkçe dersi kuşkusuz öğretim zincirinin en güçlü halkası olması gerekliliğiyle okulumuzda da akademik birimlerin temelini oluşturmaktadır. Türkçe dersinde gerçekleşen anlamlandırarak öğrenme diğer derslerdeki başarıya da doğrudan etki etmektedir.
8. sınıf öğrencilerimiz fiilimsiyle, fiil ve isim soylu kelimeler arasındaki farkları kavrar. Fiilimsilerin işlevlerini ve kullanım özelliklerini kavrar. Fiilimsileri özelliklerine uygun biçimde kullanır. Cümlede, fiilimsiye bağlı kelime veya kelime gruplarını bulur. Metnin bağlamından hareketle kelime ve kelime gruplarının anlamlarını çıkarır. Okuduklarından hareketle öğrendiği kelimelerden sözlük oluşturur. Okuduğu metinde geçen kelime, deyim ve atasözlerini cümle içinde kullanır. Yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin yerine Türkçelerini kullanır. Metindeki söz sanatlarının anlatıma olan katkısını fark eder. Okuduklarındaki öznel ve nesnel yargıları ayırt eder. Okuduklarındaki örtülü anlamları bulur. Metindeki sebep-sonuç ve amaç-sonuç ilişkilerini fark eder. Cümleler arasındaki anlam ilişkilerini kavrar. Metnin ana fikrini/ana duygusunu belirler. Metnin konusunu belirler. Metindeki anahtar kelimeleri belirler. Metinle ilgili görsel öğeleri yorumlar. Metnin başlığı ile içeriği arasındaki ilişkiyi ortaya koyar. Okuduğu metne farklı başlıklar bulur. Şiirin kendisinde uyandırdığı duyguları ifade eder. Metindeki yardımcı fikirleri/duyguları belirler. Metinde ortaya konan sorunlara farklı çözümler üretir. Metindeki ipuçlarından hareketle metne yönelik tahminlerde bulunur. Anlatımın kimin ağzından yapıldığını belirler. Olay, yer, zaman, şahıs, varlık kadrosu ve bunlarla ilgili unsurları belirler. Metne ilişkin karşılaştırmalar yapar. Metni dil ve anlatım yönünden değerlendirir. Metne ilişkin sorulara cevap verir ve metne ilişkin sorular oluşturur. Okuduklarını kendi cümleleriyle, kronolojik sıra ve mantık akışı içinde özetler. Cümlenin temel ögelerini ve özelliklerini kavrar. Cümlenin yardımcı ögelerini ve özelliklerini kavrar. Cümlede vurgulanmak istenen ifadeyi belirler. Yazım kurallarını kavrayarak uygular. Yazım ve noktalama kurallarına uyar. Metnin türüyle ilgili özellikleri kavrar. Olay yazıları yazar. Düşünce yazıları yazar. Bildirme yazıları yazar. Şiir yazar. Şiir dilinin farklılığını ayırt eder. Cümledeki fiillerin çatı özelliklerini kavrar. İsim ve fiil cümlelerini, anlam ve kullanım özelliklerine uygun biçimde kullanır. Kurallı ve devrik cümleleri, anlam ve kullanım özelliklerine uygun biçimde kullanır. İsim ve fiil cümlelerini, anlam ve kullanım özelliklerine uygun biçimde kullanır Cümlelerin yapı özelliklerini kavrar. Kalıplaşmış cümle yapılarının kuruluş ve kullanım özelliklerini kavrar. Cümleye hâkim olan duyguyu fark eder.
Zümremizin ilk hedefi okuyan nesilleri okuduğunu anlama ve anlatma noktasında belirli bir düzeye getirerek okumanın gücünü diğer derslerde de kullanabilmektir.Bu nedenle 1. Sınıfın ikinci döneminde başlayan “Yaratıcı Okuma” çalışmalarına dördüncü sınıfta da devam etmekte ve bu çalışmaları “Yaratıcı Drama” derslerimiz, “Okuma Saatlerimiz” ve “Kütüphane Saatlerimiz” le desteklemekteyiz.. Öğrencilerimiz, eş zamanlı olarak okudukları eserlerden kavram haritaları oluşturarak analiz etmeyi, elde ettiği bireysel verileri sınıf arkadaşları ile paylaşarak bilgiyi sentezlemeyi, elde ettiklerini objektif gözle inceleyerek de eleştirel düşünmeyi gerçekleştirmektedir.
İkinci önemli hedefimiz ise öğrencilerin sınav sırasında herhangi bir bilgi eksikliği olmadığı halde okuma hatası yüzünden yanlış yanıtladığı soruların önüne geçmektir. Öğrenciler zaman zaman sınavlarda bilgi eksiği olmadığı halde soruyu hatalı okudukları için yanlış olarak yanıtlar. Bu hataların başında noktalama işaretlerine dikkat etmemek, son ekleri yanlış okumak(-me ,-ma…) satır atlamak, harf çıkarma ya da ekleme vb. unsurlar gelir.
Bu sorunun çözümünde bizler:
Türkçe zümresi olarak derslerimizde analiz ve sentez, tümevarım ve tümdengelim, değerlendirme ve direkt dil öğretim metodu gibi problem çözmede kullanılan ve yargı ile anlama gücüne dayalı bilimsel yöntemler kullandığımız gibi, bu dersin özel öğretim yöntemlerinden olan; okuma ve dinleme, konuşma ve yazma, dili kurallarına göre kullanma kazanımlarını da en üst düzeyde vermeyi hedefliyoruz.
Okulumuzda ikinci yabancı dil programı 1. Sınıftan başlayarak 8. Sınıfın sonuna kadar devam eder. Programımız “Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı” nda yer alan yeterlilik düzeylerini temel alır. Derslerimizde öğrenci merkezlilik esas olup, onların konuşma ve anlama becerilerini, iletişim kurma yetisini geliştirerek, ikinci yabancı dilin önemini ve farkındalığını sağlayan yöntem ve teknikler uygulanır. Okul olarak ikinci yabancı dil programında hedeflenen düzeyler:
1.sınıf-6. sınıf: A1 (Temel konularda dili kullanır, kendini ve başkalarını tanıtabilir, günlük yaşamdaki basit ifadeleri anlar.)
7.sınıf-8. sınıf: A2 (Temel konularda gereksinimlerini anlatır, basit bilgi alışverişinin söz konusu olduğu durumlarda iletişim kurar.)
2001 Kolejde 7. Sınıf öğrencilerimiz eski öğretilerine ek olarak A2.2 düzeyinde seyahat etmek istedikleri yerleri söylemeyi, düşüncelerini ifade gerekli olan kiplerle cümle kurmayı, Alman bilim adamlarının keşiflerini öğrenir.
Türkçe dersi kuşkusuz öğretim zincirinin en güçlü halkası olması gerekliliğiyle okulumuzda da akademik birimlerin temelini oluşturmaktadır. Türkçe dersinde gerçekleşen anlamlandırarak öğrenme diğer derslerdeki başarıya da doğrudan etki etmektedir.
7. sınıfta öğrencilerimiz metnin konusunu ve ana fikrini belirlemeyi öğrenirler. Okuduklarındaki örtülü anlamları bulurlar. Fiillerin anlam özelliklerini kavrarlar. Metinde yararlanılan düşünceyi geliştirme yollarının işlevlerini açıklarlar. Anlatımın kimin ağzından yapıldığını belirleyebilirler. Kip ve çekimli fiili öğrenirler. Okuduklarındaki öznel ve nesnel yargıları, bildirme kipleriyle dilek kiplerini ayırt ederler. Atatürk adlı ikinci temada ise öğrencilerimiz, dilek kiplerinin kullanım özelliğini öğrenirler. Fiillerin olumlu, olumsuz, soru, olumsuz soru çekimleriyle ilgili uygulamalar yapabilirler. Okuduğu metinde geçen deyim ve atasözlerini cümle içinde kullanabilirler. Zarfların cümle içindeki işlevlerini fark ederler. Ek fiili işlevine uygun olarak kullanırlar. Zaman ve kip çekimlerindeki birleşik yapıların işlevlerini ve kullanım özelliklerini kavrarlar. Basit, türemiş ve birleşik fiillerin kuruluş ve anlam özelliklerini öğrenirler. Okuduklarındaki örtülü anlamları bulurlar. Farklı yapı özelliklerindeki fiilleri anlam özelliklerini dikkate alarak okuyabilirler. Fiil kiplerinde zaman ve anlam kaymasının nasıl gerçekleştiğini anlarlar. Fiil kiplerini farklı zaman ve anlamları ifade edecek şekilde kullanabilirler. İsimlerin kip eki almasında ek fiilin rolünü açıklayabilirler. Ek fiili işlevine uygun olarak kullanabilirler. Noktalama işaretlerini işlevlerine uygun kullanabilirler. Zaman ve kip çekimlerindeki birleşik yapıların oluşumunda ek fiilin işlevini açıklayabilirler.
Zümremizin ilk hedefi okuyan nesilleri okuduğunu anlama ve anlatma noktasında belirli bir düzeye getirerek okumanın gücünü diğer derslerde de kullanabilmektir.Bu nedenle 1. Sınıfın ikinci döneminde başlayan “Yaratıcı Okuma” çalışmalarına dördüncü sınıfta da devam etmekte ve bu çalışmaları “Yaratıcı Drama” derslerimiz, “Okuma Saatlerimiz” ve “Kütüphane Saatlerimiz” le desteklemekteyiz.. Öğrencilerimiz, eş zamanlı olarak okudukları eserlerden kavram haritaları oluşturarak analiz etmeyi, elde ettiği bireysel verileri sınıf arkadaşları ile paylaşarak bilgiyi sentezlemeyi, elde ettiklerini objektif gözle inceleyerek de eleştirel düşünmeyi gerçekleştirmektedir.
İkinci önemli hedefimiz ise öğrencilerin sınav sırasında herhangi bir bilgi eksikliği olmadığı halde okuma hatası yüzünden yanlış yanıtladığı soruların önüne geçmektir. Öğrenciler zaman zaman sınavlarda bilgi eksiği olmadığı halde soruyu hatalı okudukları için yanlış olarak yanıtlar. Bu hataların başında noktalama işaretlerine dikkat etmemek, son ekleri yanlış okumak(-me ,-ma…) satır atlamak, harf çıkarma ya da ekleme vb. unsurlar gelir.
Bu sorunun çözümünde bizler:
Türkçe zümresi olarak derslerimizde analiz ve sentez, tümevarım ve tümdengelim, değerlendirme ve direkt dil öğretim metodu gibi problem çözmede kullanılan ve yargı ile anlama gücüne dayalı bilimsel yöntemler kullandığımız gibi, bu dersin özel öğretim yöntemlerinden olan; okuma ve dinleme, konuşma ve yazma, dili kurallarına göre kullanma kazanımlarını da en üst düzeyde vermeyi hedefliyoruz.
Yeşilköy 2001 Koleji olarak görsel sanatlar derslerinde hedefimiz: Temel sanatsal kavramların bilgisine sahip, sanatçının ve sanat eserinin değerinin bilen ve saygı gösteren, kültürel mirasına sahip çıkan, estetik algılayışı gelişmiş bireyler yetiştirmektir. Kültürel destek açısından her yıl ulusal ve uluslararası farklı sanatçı incelemeleri yapılarak dersler desteklenmektedir. Öğrencilerimizin duygu ve düşüncelerini teknik bilgi ve becerileri ile ifade edebilmeleri bizim için önemlidir.
6. Sınıf görsel sanatlar derslerinde, pastel, akrilik boya, karakalem vb. farklı malzemelerin kullanılması ve uygulamalarla öğretilmesi hedeflenir. Çeşitli resim konularının anlatımı yapılarak (desen, tasarım, biçim – kompozisyon, peyzaj, natürmort, portre gibi.) terimler kavratılır. Ulusal ve uluslararası sanatçılardan bir tanesine odaklanılarak detaylı incelemeler yapılarak dersler desteklenir.
Okulumuzda ikinci yabancı dil programı 1. Sınıftan başlayarak 8. Sınıfın sonuna kadar devam eder. Programımız “Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı” nda yer alan yeterlilik düzeylerini temel alır. Derslerimizde öğrenci merkezlilik esas olup, onların konuşma ve anlama becerilerini, iletişim kurma yetisini geliştirerek, ikinci yabancı dilin önemini ve farkındalığını sağlayan yöntem ve teknikler uygulanır. Okul olarak ikinci yabancı dil programında hedeflenen düzeyler:
1.sınıf-6. sınıf: A1 (Temel konularda dili kullanır, kendini ve başkalarını tanıtabilir, günlük yaşamdaki basit ifadeleri anlar.)
7.sınıf-8. sınıf: A2 (Temel konularda gereksinimlerini anlatır, basit bilgi alışverişinin söz konusu olduğu durumlarda iletişim kurar.)
2001 Kolejde 6. Sınıf öğrencilerimiz eski öğretilerine ek olarak A1.2 düzeyinde ülkeleri ve başkentleri, konuştukları dilleri, kendini tanıtmayı ve karşısındakini tanımayı, televizyon programlarını yorumlamayı öğrenirler.
Türkçe dersi kuşkusuz öğretim zincirinin en güçlü halkası olması gerekliliğiyle okulumuzda da akademik birimlerin temelini oluşturmaktadır. Türkçe dersinde gerçekleşen anlamlandırarak öğrenme diğer derslerdeki başarıya da doğrudan etki etmektedir.
Beşinci sınıf öğrencilerimiz Türkçe derslerinde eş ve zıt anlamlı sözcükleri kavrayıp gerçek, yan, mecaz ve terim anlamlı sözcükleri öğrenirler. Okuduklarında duygusal ve abartılı ifadeleri belirler, sorgularlar. Metinlerde geçen deyim ve atasözlerini cümle içinde kullanırlar. Okuduklarında öznel ve nesnel yargıları ayırt eder, sebep-sonuç ilişkisi kurarlar. Metinlerde imla kurallarını uygularlar.
Zümremizin temel hedefi okuyan nesilleri okuduğunu anlama ve anlatma noktasında belirli bir düzeye getirerek okumanın gücünü diğer derslerde de kullanabilmektir. Bu nedenle 1. Sınıfın ikinci döneminde başlayan “Yaratıcı Okuma” çalışmalarına dördüncü sınıfta da devam etmekte ve bu çalışmaları “Yaratıcı Drama” derslerimiz, “Okuma Saatlerimiz” ve “Kütüphane Saatlerimiz” le desteklemekteyiz.. Öğrencilerimiz, eş zamanlı olarak okudukları eserlerden kavram haritaları oluşturarak analiz etmeyi, elde ettiği bireysel verileri sınıf arkadaşları ile paylaşarak bilgiyi sentezlemeyi, elde ettiklerini objektif gözle inceleyerek de eleştirel düşünmeyi gerçekleştirmektedir.
Türkçe zümresi olarak derslerimizde analiz ve sentez, tümevarım ve tümdengelim, değerlendirme ve direkt dil öğretim metodu gibi problem çözmede kullanılan ve yargı ile anlama gücüne dayalı bilimsel yöntemler kullandığımız gibi, bu dersin özel öğretim yöntemlerinden olan; okuma ve dinleme, konuşma ve yazma, dili kurallarına göre kullanma kazanımlarını da en üst düzeyde vermeyi hedefliyoruz.
Okulumuzda Türkçe öğretimimizi, şu uygulamalardan oluşturmaktayız:
Okulumuzda ikinci yabancı dil programı 1. Sınıftan başlayarak 8. Sınıfın sonuna kadar devam eder. Programımız “Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı” nda yer alan yeterlilik düzeylerini temel alır. Derslerimizde öğrenci merkezlilik esas olup, onların konuşma ve anlama becerilerini, iletişim kurma yetisini geliştirerek, ikinci yabancı dilin önemini ve farkındalığını sağlayan yöntem ve teknikler uygulanır. Okul olarak ikinci yabancı dil programında hedeflenen düzeyler:
1.sınıf-6. sınıf: A1 (Temel konularda dili kullanır, kendini ve başkalarını tanıtabilir, günlük yaşamdaki basit ifadeleri anlar.)
7.sınıf-8. sınıf: A2 (Temel konularda gereksinimlerini anlatır, basit bilgi alışverişinin söz konusu olduğu durumlarda iletişim kurar.)
2001 Kolejde 5. Sınıf öğrencilerimiz A1.1 düzeyine giriş yaparlar. İlkokul öğretilerine ek olarak yaşadığı yeri, nereli olduğunu, hobilerini, dersleri ve dersler hakkındaki düşüncelerini rahatlıkla anlatırlar.
2001 Koleji’nde Fen Bilimleri derslerinde temel amaç öğrencilerin günlük hayatta karşılaştıkları problemleri bilimsel yöntemi benimseyerek çözebilme yeteneklerini geliştirmektir. MEB programlarının uygulanması kapsamında, deneyler ve etkinliklerle zenginleştirilen derslerde fen kavramlarının öğrenilmesi sağlanır.Beşinci sınıf öğrencilerimiz Fen Bilgisi derslerinde besinler ve özelliklerini, besinlerin sindirimini ve boşaltım sistemini öğrenirler. Kuvvetin ölçülmesini ve sürtünme kuvvetini deneyler yaparak öğrenirler. Maddenin hâl değişimi, erime, donma ve kaynama noktası gibi maddenin ayırt edici özellikleri, ısı ve sıcaklık, ısının madde üzerindeki etkileri, ışık ve ses gibi konular üzerinde deneysel çalışırlar. Farklı elektrik devrelerinde keşifler yaparlar, mikroskobik canlıları, mantarları, bitkileri, hayvanları incelerler ve yer kabuğunu oluşturan bileşenleri tanırlar.
Fen Bilimleri zümresi olarak yapılan tüm bilimsel çalışmalar öğrencilerin yaratıcılıklarını geliştirir. Oluşturulan projeler okulumuzda sergilenir ve çeşitli gezilerle desteklenir.
Okulumuzda ikinci yabancı dil programı 1. Sınıftan başlayarak 8. Sınıfın sonuna kadar devam eder. Programımız “Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı” nda yer alan yeterlilik düzeylerini temel alır. Derslerimizde öğrenci merkezlilik esas olup, onların konuşma ve anlama becerilerini, iletişim kurma yetisini geliştirerek, ikinci yabancı dilin önemini ve farkındalığını sağlayan yöntem ve teknikler uygulanır. Okul olarak ikinci yabancı dil programında hedeflenen düzeyler:
1.sınıf-6. sınıf: A1(Temel konularda dili kullanır, kendini ve başkalarını tanıtabilir, günlük yaşamdaki basit ifadeleri anlar.)
7.sınıf-8. sınıf: A2 (Temel konularda gereksinimlerini anlatır, basit bilgi alışverişinin söz konusu olduğu durumlarda iletişim kurar.)
2001 Kolejde 4. Sınıf öğrencilerimiz akıllı tahta uygulamalı ders kitabımızda, okul eşyalarının isimleri, hayvanların isimlerini, kıyafetlerin isimlerini ve üzerindeki kıyafetlerin nasıl olduklarını tarif ederler.
Türkçe dersi kuşkusuz öğretim zincirinin en güçlü halkası olması gerekliliğiyle okulumuzda da akademik birimlerin temelini oluşturmaktadır. Türkçe dersinde gerçekleşen anlamlandırarak öğrenme diğer derslerdeki başarıya da doğrudan etki etmektedir.
Türkçe derslerinde dinleme, okuma, yazma, konuşma, görsel okuma ve görsel sunu alanlarından belirlenen kazanımlar gerçekleştirilirken metinlerden yararlanılır. Dördüncü sınıf öğrencilerimiz, eşanlamlı, eşsesli, zıt anlamlı kelimeleri metinler üzerinde çalışırlar. Noktalama ve yazım kuralları metinler üzerinde öğrencilere uygulamalı olarak anlatılır.
Zümremizin temel hedefi okuyan nesilleri okuduğunu anlama ve anlatma noktasında belirli bir düzeye getirerek okumanın gücünü diğer derslerde de kullanabilmektir.Bu nedenle 1. Sınıfın ikinci döneminde başlayan “Yaratıcı Okuma” çalışmalarına dördüncü sınıfta da devam etmekte ve bu çalışmaları “Yaratıcı Drama” derslerimiz, “Okuma Saatlerimiz” ve “Kütüphane Saatlerimiz” le desteklemekteyiz.. Öğrencilerimiz, eş zamanlı olarak okudukları eserlerden kavram haritaları oluşturarak analiz etmeyi, elde ettiği bireysel verileri sınıf arkadaşları ile paylaşarak bilgiyi sentezlemeyi, elde ettiklerini objektif gözle inceleyerek de eleştirel düşünmeyi gerçekleştirmektedir.
Okulumuzda Türkçe öğretimimizi, şu uygulamalardan oluşturmaktayız:
Etkili okuma ve anlamlandırarak öğrenme
Şair ve yazar biyografisi hakkında bilgi sahibi olma
Yaşayan yazarlar ile bir araya gelip okunan eser üzerinde çalışmalar yapma
Farklı edebi türleri tanıma ve yazma
Öykü, masal, şiir tamamlama
Öykü, şiir resimleme
Anıyı öyküleştirme–oyunlaştırma
Verilen sözcüklerle paragraf oluşturma
Verilen resimlerle öykü, masal oluşturma
Verilen cümlelerle paragraf oluşturma, çağrışımları yazma
Karikatürde işlenen konuya/iletiye ilişkin söz yazma
Her gün yapılan okuma saatleri ile okuma hızını arttırma
Kütüphaneyi etkin kullanarak, sözlük ansiklopedi ve kaynak eserlerden yararlanma yeteneği kazanma
Yapılan hazırlıksız konuşma yarışmaları ile öğrencilerin hızlı düşünme becerisini geliştirme
Okulumuzda ikinci yabancı dil programı 1. Sınıftan başlayarak 8. Sınıfın sonuna kadar devam eder. Programımız “Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı” nda yer alan yeterlilik düzeylerini temel alır. Derslerimizde öğrenci merkezlilik esas olup, onların konuşma ve anlama becerilerini, iletişim kurma yetisini geliştirerek, ikinci yabancı dilin önemini ve farkındalığını sağlayan yöntem ve teknikler uygulanır. Okul olarak ikinci yabancı dil programında hedeflenen düzeyler:
1.sınıf-6. sınıf: A1(Temel konularda dili kullanır, kendini ve başkalarını tanıtabilir, günlük yaşamdaki basit ifadeleri anlar.)
7.sınıf-8. sınıf: A2 (Temel konularda gereksinimlerini anlatır, basit bilgi alışverişinin söz konusu olduğu durumlarda iletişim kurar.)
3. sınıf öğrencilerimiz 1. ve 2. sınıf öğretilerine ek olarak akıllı tahta uygulamalı ders kitabımızda, Almanca konuşan ülkeleri tanır, çocuk oyunlarının isimleri ve bu oyunları sevip sevmediğini, eylemleri, haftanın günlerini, ayları ve mevsimleri öğrenirler
2001 Koleji’nde Fen Bilimleri derslerinde temel amaç öğrencilerin günlük hayatta karşılaştıkları problemleri bilimsel yöntemi benimseyerek çözebilme yeteneklerini geliştirmektir. MEB programlarının uygulanması kapsamında, deneyler ve etkinliklerle zenginleştirilen derslerde fen kavramlarının öğrenilmesi sağlanır.
Altı Şapkalı Düşünme, istasyon, gösteri, görsel okuma, balık kılçığı, beyin fırtınası, deney gibi yöntemlerle duyu organlarını tanır, temel görevlerini açıklar, sağlığını korumak için yapılması gerekenleri kavrar. Hareket eden varlıkları gözlemler, özelliklerini ifade eder, itme ve çekmenin birer kuvvet olduğunu deneyerek keşfeder, itme ve çekme kuvvetlerinin hareket eden ve duran cisimler üzerindeki etkilerini gözlemleyerek kuvvet kavramını açıklar. Gözlemleri sonucunda görme olayının gerçekleşebilmesi için ışığın gerekli olduğu sonucunu çıkarır, ışık kaynaklarını doğal ve yapay olarak sınıflandırır, ses şiddetinin işitme için belirleyici olduğunu gözlemler ve her sesin insan kulağı tarafından işitilemeyeceğini fark eder,ses şiddeti ile uzaklık arasındaki ilişkiyi kavrar. Varlıkları canlı ve cansız olarak sınıflandırır, yaşadığı çevreyi tanır ve bu ortamların temizliğinde aktif görev alır. Elektrik ve su gibi kaynakların tasarruflu kullanılmasının önemini kavrar ve bu kaynakların kullanımında tasarruflu davranır. Dünya’nın şeklinin küreye benzediğini ifade eder, Dünya yüzeyinde karaların ve suların yer aldığını ve etrafımızı saran bir hava tabakasının bulunduğunu kavrar.
Hayat Bilgisi dersiyle öğrencilerin yaşama dair gözlemler yaparak yaşamı keşfetmelerini, kendi ilgi alanlarının ve yeteneklerinin ışığında geleceğe güvenle hazırlanmalarını sağlamayı amaçlamaktayız.
Bu derste öğrencilerimiz, planlanan 3 Tema ile (Okul Heyecanım-Benim Eşsiz Yuvam-Dün Bugün Yarın) kendini, arkadaşlarını, öğretmenlerini okulunu ve bölümlerini okulda çalışanları tanır, okul ve sınıf kurallarını bilir ve uygular, seçme ve seçilme hakkının kullanır, Atatürk’ü tanır getirdiği yenilikleri öğrenir, kişisel bakımını yapar, bir gününü planlar,grup ve bireysel çalışmalarda arkadaşlarıyla iyi ilişkiler geliştirir, arkadaş davranışlarının etik olup olmadığını fark eder, okul ve sınıf eşyalarını tanıyarak özenli kullanır, şeref köşesi ile ilgili fikir sahibi olur,yılın bölümlerini tanır, ailenin dayanışma ve işbirliği yapılan özel bir çevre olduğunu fark eder, ailesindeki lideri ve rolünü tanır, dini ve ulusal bayramları öğrenir, insanın doğal çevreye etkilerini kavrar, trafik kurallarını öğrenir, levhalarını tanır, hayvanlar ve yuvalarını öğrenir, kaynakların tükenebilirliği hakkında fikir sahibi olur.
Genel amacı yaparak ve yaşayarak öğrenme olan yaratıcı drama, okulumuzda ana sınıfından 8. sınıfa kadar haftada 1 ders saati olarak yapılmaktadır. Derslerimizde yaratıcı dramanın özünde olan kendini tanıma, sanat anlayışı ve ruhu, grup planlaması ve grupla karar verme, eleştirel düşünme yeteneği, sosyal gelişim ve birlikte çalışma, iletişim, olayları değerlendirme yeteneği, empati, problem çözme, dil, hayal gücü ve yaratıcılık becerilerinin geliştirilmesine yönelik kazanımlarının yanı sıra diğer branş dersleri ile ortaklaşa, birbirini destekleyen disiplinler arası çalışmalar yürütmekteyiz. Ayrıca, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık birbimizle iletişim içerisinde olup öğrencilerimizin farkındalık düzeylerini arttırmaya yönelik çalışmalar yapmaktayız.
2001 Kolejde İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinde temel amaç MEB kazanımlar merkezinde öğrencilerimize tarihi olayları zamanın koşul ve şartları içinde değerlendirerek, tarafsız bir sosyal bilimler yorumcusu olmaları için rehberlik etmektir. Derslerimizde Atatürk İlke ve İnkılâplarını bilen, demokratik çağdaş değerleri yaşatmaya istekli, tarihsel olaylar karşısında analiz ve sentez yapabilen, geçmiş – gelecek, toplumlar ve mekânlar hakkında düşünebilen ve bu düşüncelerini ifade edebilen bireyler yetiştirmenin yanında merkezi sınavlara da hazırlık çalışmaları devam etmektedir.
8.sınıf öğrencilerimiz İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinde Atatürk’ün çocukluk ve gençlik dönemi ile askeri ve fikir hayatına yönelik bilgileri öğrenirler. Atatürk’ün savaştığı cephelerdeki başarıları ile başta liderlik özelliği olmak üzere kişilik yapısı arasında ilişki kurarlar. 1.Dünya Savaşı’nda Osmanlı devletinin durumunu çok yönlü bir şekilde değerlendirirler. Mondros Ateşkes Antlaşması sonrasında yaşanan olayları iyice idrak ederek, Mustafa Kemal’in ve halkın işgallere karşı tutumunu fark ederler. Kuvay-i Milliye ruhunu içselleştirerek yurdu düşmandan kurtarmak adına yapılanları fark ederler. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasının anlamını, Sevr Antlaşmasının ne demek olduğunu ve Misak-i Milli ile vatan toprağının çizilen sınırlarını düşünerek zorluklarla kazanılan bu vatanın bir karış toprağından dahi vazgeçilemeyeceğini anlarlar. Batı, Doğu ve Güney cephelerini, Lozan Barış Antlaşmasını öğrenirler. Atatürk ilkelerini yakından tanıyarak, Atatürk’ün ilkeleri ışında gerçekleştirdiği inkılaplara tanıklık ederler değerlendirirler. İkinci Dünya Savaşı’nın Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne etkilerini fark ederler. Türkiye’de demokrasinin gelişmesi adına atılan adımları değerlendirirler. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Türkiye’de gerçekleşen ekonomik, sosyal ve siyasal değişimleri kavrarlar. Türkiye-Avrupa Birliği sürecini yakından kavrarlar.
Klasik öğretim tekniklerinin dışında gündemi de yakalayarak teknolojinin imkânlarını iyi değerlendirip, bireysel farklılıkları gözeterek, zengin bir öğrenme ortamı oluşturmaya çalışıyoruz. Araştırma, karşılıklı paylaşım, münazara, sempozyum, panel, gezi vb. yöntemleri birbiriyle entegre bir şekilde kullanıyoruz.
Çeşitli sportif branşlara yönlendirdiğimiz öğrencilerimizi spor yapmaya teşvik etmek, onları bir takımın parçası haline getirmektir. Ayrıca spor dersi kazanımları ile fiziksel uygunluk gelişimleri testler yapılarak “aktif ve sağlıklı yaşam” öğrenme alanı, öğrencilerin düzenli fiziksel etkinlik ve spor yapma alışkanlıklarını geliştirmelerine ve bu alışkanlıkları geliştirmede kişisel, toplumsal ve çevresel nedenleri anlamalarına odaklıdır.
Genel amacı yaparak ve yaşayarak öğrenme olan yaratıcı drama, okulumuzda ana sınıfından 8. sınıfa kadar haftada 1 ders saati olarak yapılmaktadır. Derslerimizde yaratıcı dramanın özünde olan kendini tanıma, sanat anlayışı ve ruhu, grup planlaması ve grupla karar verme, eleştirel düşünme yeteneği, sosyal gelişim ve birlikte çalışma, iletişim, olayları değerlendirme yeteneği, empati, problem çözme, dil, hayal gücü ve yaratıcılık becerilerinin geliştirilmesine yönelik kazanımlarının yanı sıra diğer branş dersleri ile ortaklaşa, birbirini destekleyen disiplinler arası çalışmalar yürütmekteyiz. Ayrıca, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık birbirimizle iletişim içerisinde olup öğrencilerimizin farkındalık düzeylerini arttırmaya yönelik çalışmalar yapmaktayız.
7.sınıfta öğrencilerimiz Kodlama uygulamaları ile birlikte problem analizi,çözüm üretme, çoklu bakış açısı geliştirme, eleştirel ve sistematik düşünme, neden sonuç ilişkilerini görebilme ve bilgisayarda kendi yazılımlarını geliştirme özelliklerini kazanırlar. Grafik tasarım ile görsel çalışma uygulamaları yaparlar, yayıncılığın temellerini öğrenirler. Sosyal medya, iletişim, e-ticaret konularında yetkinlik kazanırlar.
Özellikle ergenlik dönemine girdikleri bu zor yaşlarda, enerjilerini doğru yerlere yönlendirerek bu alanda kendilerini göstermelerini sağlamaktır. Ayrıca spor dersi kazanımları ile fiziksel uygunluk gelişimleri testler yapılarak “aktif ve sağlıklı yaşam”öğrenme alanı, öğrencilerin düzenli fiziksel etkinlik ve spor yapma alışkanlıklarını geliştirmelerine ve bu alışkanlıkları geliştirmede kişisel, toplumsal ve çevresel nedenleri anlamalarına odaklıdır.
Türkçe dersi kuşkusuz öğretim zincirinin en güçlü halkası olması gerekliliğiyle okulumuzda da akademik birimlerin temelini oluşturmaktadır. Türkçe dersinde gerçekleşen anlamlandırarak öğrenme diğer derslerdeki başarıya da doğrudan etki etmektedir.
6. sınıfta öğrencilerimiz şiir dilinin farklılığını ayırt ederler. Metin türüyle ilgili özellikleri kavrarlar. Kelimenin yapı özellikleriyle ilgili bilgi ve kuralları kavrarlar. Anlatımın kimin ağzından yapıldığını belirleyerek okuduklarında örtülü anlamları bulabilirler. Metindeki anahtar kelimeleri ve metnin ana duygusunu belirleyebilirler. İsim tamlamalarının kuruluş ve anlam özelliklerini, noktalama işaretlerinin görevlerini öğrenirler. Cümle içinde isim ve sıfat tamlamaları arasındaki farkı kavrayarak ikisi arasındaki benzerlik ve farklılıkları analiz edebilirler. Ünsüz yumuşaması kuralını kavrayarak yazım kurallarında uygulamaya geçirirler. Okuduklarındaki amaç-sonuç ilişkisini belirlerler. Adın yerine geçen sözcükleri (adıllar) öğrenirler Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyebilirler.
Zümremizin ilk hedefi okuyan nesilleri okuduğunu anlama ve anlatma noktasında belirli bir düzeye getirerek okumanın gücünü diğer derslerde de kullanabilmektir.Bu nedenle 1. Sınıfın ikinci döneminde başlayan “Yaratıcı Okuma” çalışmalarına dördüncü sınıfta da devam etmekte ve bu çalışmaları “Yaratıcı Drama” derslerimiz, “Okuma Saatlerimiz” ve “Kütüphane Saatlerimiz” le desteklemekteyiz.. Öğrencilerimiz, eş zamanlı olarak okudukları eserlerden kavram haritaları oluşturarak analiz etmeyi, elde ettiği bireysel verileri sınıf arkadaşları ile paylaşarak bilgiyi sentezlemeyi, elde ettiklerini objektif gözle inceleyerek de eleştirel düşünmeyi gerçekleştirmektedir.
İkinci önemli hedefimiz ise öğrencilerin sınav sırasında herhangi bir bilgi eksikliği olmadığı halde okuma hatası yüzünden yanlış yanıtladığı soruların önüne geçmektir. Öğrenciler zaman zaman sınavlarda bilgi eksiği olmadığı halde soruyu hatalı okudukları için yanlış yanıt verirler. Bu hataların başında noktalama işaretlerine dikkat etmemek, son ekleri yanlış okumak(-me ,-ma…) satır atlamak, harf çıkarma ya da ekleme vb. unsurlar gelir.
Bu sorunun çözümünde bizler:
Türkçe zümresi olarak derslerimizde analiz ve sentez, tümevarım ve tümdengelim, değerlendirme ve direkt dil öğretim metodu gibi problem çözmede kullanılan ve yargı ile anlama gücüne dayalı bilimsel yöntemler kullandığımız gibi, bu dersin özel öğretim yöntemlerinden olan; okuma ve dinleme, konuşma ve yazma, dili kurallarına göre kullanma kazanımlarını da en üst düzeyde vermeyi hedefliyoruz.
Fen Bilimleri derslerinde temel amaç öğrencilerin günlük hayatta karşılaştıkları problemleri bilimsel yöntemi benimseyerek çözebilme yeteneklerini geliştirmektir. MEB programlarının uygulanması kapsamında, deneyler ve etkinliklerle zenginleştirilen derslerde fen kavramlarının öğrenilmesi sağlanırken merkezi sınavlara da hazırlık çalışmaları devam ettirilir.
6.sınıf öğrencilerimiz, Vücudumuzdaki Sistemler ünitesinde canlıyı oluşturan temel yapı birimi olan hücreyi ve diğer yapılarla ilişkisini tanırlar. Destek ve hareket sistemi, solunum sistemi, dolaşım sistemi konularında yapı ve organların görevlerini öğrenir, şema ve model üzerinde çalışırlar. Kuvvetin özelliklerini fark etmelerini, bileşke kuvveti deneyle ve çizimle göstermelerini, dengelenmiş ve dengelenmemiş kuvvetlerin cisimlere etkilerini keşfederler. Zaman ve sürat arasındaki ilişkiyi, bu ilişkiyi grafik üzerinde göstermeyi ve grafikleri yorumlamayı öğrenirler.Maddelerdeki değişimleri fiziksel ve kimyasal değişim olarak sınıflandırmaları; kütle ve hacmi kullanarak maddenin yoğunluğunu hesaplayıp yoğunluğun canlılar için önemini kavrarlar. Işığın ve sesin yansıması, iletken ve yalıtkan kavramlarını bitki ve hayvanlardaki üreme, büyüme ve gelişme süreçlerini çalışırlar. Dünya, Güneş ve Ay’ın görevi boyut ve biçimleri ile Dünya’mızın katmanlarını tanıyıp kavrarlar.
Fen Bilimleri zümresi olarak yapılan tüm bilimsel çalışmalar öğrencilerin yaratıcılıklarını geliştirir. Oluşturulan projeler okulumuzda sergilenir ve çeşitli gezilerle desteklenir.
Araştırma, bilgiyi yapılandırma ve işbirliği içinde çalışma kazanımları ile öğrencilerimiz Algoritma ve Yazılım mantığını kavrayarak kodlama uygulamalarını gerçekleştirirler. Böylece analitik düşünme sistemlerini geliştirirler. Problem çözme, programlama, proje geliştirme ve yönetme becerilerini destekleyen uygulamaları yaparak yazılımları tanırlar.
Genel amacı yaparak ve yaşayarak öğrenme olan yaratıcı drama, okulumuzda anasınıfından 8. sınıfa kadar haftada 1 ders saati olarak yapılmaktadır. Derslerimizde yaratıcı dramanın özünde olan kendini tanıma, sanat anlayışı ve ruhu, grup planlaması ve grupla karar verme, eleştirel düşünme yeteneği, sosyal gelişim ve birlikte çalışma, iletişim, olayları değerlendirme yeteneği, empati, problem çözme, dil, hayal gücü ve yaratıcılık becerilerinin geliştirilmesine yönelik kazanımlarının yanı sıra diğer branş dersleri ile ortaklaşa, birbirini destekleyen disiplinler arası çalışmalar yürütmekteyiz. Ayrıca, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık birimimizle iletişim içerisinde olup öğrencilerimizin farkındalık düzeylerini arttırmaya yönelik çalışmalar yapmaktayız.
7. sınıf müzik derslerinde Orff-Schulwerk ve Dalcroze, Kodaly gibi özel müzik eğitimi alanlarından destek alarak yaptığımız doğaçlama çalışmaların yanı sıra, akademik düzeyde solfej okuma, toplu ses eğitimi ve Orff çalgıları/beden perküsyonu kullanarak yaratıcı çalışmalar yapmayı hedeflemekteyiz. Öğrencilerimiz bu kademede kendi oluşturdukları ezgileri yazmayı, basit armoni kurallarını öğrenir ve kendi müzik arşivlerini oluştururlar. Makamsal Türk Müziği’ni daha yakından tanırlar.
Müzik oyun materyalleri ile müzik aletleri,besteciler ve temel müzik terimleri ile ilgili genel bilgileri de eğlenceli bir teknikle öğrencilerimize kazandırmayı hedeflemekteyiz.
Okul koromuz, bandomuz, orkestramız ve bireysel olarak tüm öğrencilerimiz; törenler ve kutlamaların yanı sıra, yıl sonunda gerçekleştirdiğimiz ‘Müzik Şöleni’ okul konserinde de yeteneklerini sergileme imkanı bulmaktadırlar.
Yeşilköy 2001 Koleji’nde Fen Bilimleri derslerinde temel amaç öğrencilerin günlük hayatta karşılaştıkları problemleri bilimsel yöntemi benimseyerek çözebilme yeteneklerini geliştirmektir. MEB programlarının uygulanması kapsamında, deneyler ve etkinliklerle zenginleştirilen derslerde fen kavramlarının öğrenilmesi sağlanırken merkezi sınavlara da hazırlık çalışmaları devam ettirilir.
Yedinci sınıf öğrencilerimiz sindirim sistemi, boşaltım sistemi, denetleyici ve düzenleyici sistemleri temel yapı ve organlarıyla tanır ve duyu organlarına ait yapı ve organları da öğrenerek model üzerinde gösterebilirler. Kütle ve ağırlık kavramlarını öğrenerek kuvvet ve katı basıncı arasındaki ilişkiyi analiz edebilirler. 7. Sınıf öğrencilerimizden atomun, proton, nötron ve elektrondan oluşan yapısını model üzerinde açıklamaları beklenmektedir. Öğrencilerimiz, elektron alışverişi sonucu iyon oluşumunu öğrenerek; saf ve saf olmayan madde temelinde element, bileşik ve karışımları sınıflandırabilirler. Ayrıca, karışımların ayrıştırılmasında kullanılan bazı ayırma tekniklerini deneyler yaparak öğrenirler. ayna çeşitleri ve kullanım alanlarını Işığın soğrulması, Çevre sorunlarının neden ve sonuçlarını sorgulayarak biyo-çeşitlilik, nesli tükenen ve tükenme tehlikesi olan canlılar ve bu canlı türlerini korumak için yapılması gerekenlere yönelik araştırma yaparlar. Elektrik devrelerini seri ve paralel bağlayabilmelerini, ampermetre, voltmetre kullanmalarını ve Ohm Yasası, elektrik enerjisinin ısı, ışık ve hareket enerjisine dönüşümü hakkında bilgi ve beceriler kazanırlar. Yıldız, takımyıldız, ışık yılı, gezegen, uzay, evren kavramlarını öğrenirler.
Fen Bilimleri zümresi olarak yapılan tüm bilimsel çalışmalar öğrencilerin yaratıcılıklarını geliştirir. Oluşturulan projeler okulumuzda sergilenir ve çeşitli gezilerle desteklenir.
2001 Koleji olarak matematik öğretimimizde en temel amacımız; öğrencilerimize “matematiksel düşünce sistemini” öğretmek, bunun yanında ülkemizin gerçeği olan LGS sınavına öğrencilerimizi layıkıyla hazırlamaktır.
Öğrencilerimize, temel matematiksel becerileri (problem çözme, akıl yürütme, ilişkilendirme, genelleme, iletişim kurma, duyuşsal ve psikomotor gelişim) ve bu becerilere dayalı yetenekleri kazandırmak, bunları gerçek hayat problemlerine uyarlamalarını sağlamak, mantığın ve eleştirel düşünmenin uygulama alanlarını yaşatarak göstermek, insan zekâsının bu yolda işlemesi görevini anlamalarına yardımcı olmaktır.
Yedinci sınıf öğrencilerimiz Matematik derslerinde Tam Sayılar ve Rasyonel Sayılarla İşlemler, Denklemler, Oran-Orantı ve Yüzde,Doğrular, Çember ve Veri İşleme, Çokgenler ve Dönüşüm Geometrisi öğrenme alanlarında içeriklerle karşılaşırlar. Basitten karmaşığa, somuttan soyuta ilkesine uyularak öğrenmenin daha kolay olmasının sağlandığı matematik derslerinde öğretilen konunun alıştırmalarla desteklenmesi ve bu alıştırmaların aşağıdaki şekilde yaptırılması şarttır.
2001 Koleji’nde öğrencilerimizin değişen ve hızla gelişen dünyaya uyum sağlamalarını kolaylaştıracak, matematiğe ilgi ve meraklarını arttırarak onlarda öğrenme heyecanı yaratacak bir öğretim ortamı oluşturulması için her türlü olanak sağlamaktadır.
Genel amacı yaparak ve yaşayarak öğrenme olan yaratıcı drama, okulumuzda ana sınıfından 8. sınıfa kadar haftada 1 ders saati olarak yapılmaktadır. Derslerimizde yaratıcı dramanın özünde olan kendini tanıma, sanat anlayışı ve ruhu, grup planlaması ve grupla karar verme, eleştirel düşünme yeteneği, sosyal gelişim ve birlikte çalışma, iletişim, olayları değerlendirme yeteneği, empati, problem çözme, dil, hayal gücü ve yaratıcılık becerilerinin geliştirilmesine yönelik kazanımlarının yanı sıra diğer branş dersleri ile ortaklaşa, birbirini destekleyen disiplinler arası çalışmalar yürütmekteyiz. Ayrıca, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık birbirimizle iletişim içerisinde olup öğrencilerimizin farkındalık düzeylerini arttırmaya yönelik çalışmalar yapmaktayız.
Çeşitli sportif branşlara yönlendirdiğimiz öğrencilerimizi spor yapmaya teşvik etmek, onları bir takımın parçası haline getirmektir. Ayrıca spor dersi kazanımları ile fiziksel uygunluk gelişimleri testler yapılarak “aktif ve sağlıklı yaşam” öğrenme alanı, öğrencilerin düzenli fiziksel etkinlik ve spor yapma alışkanlıklarını geliştirmelerine ve bu alışkanlıkları geliştirmede kişisel, toplumsal ve çevresel nedenleri anlamalarına odaklıdır.
6. sınıf müzik derslerinde Orff-Schulwerk ve Dalcroze, Kodaly gibi özel müzik eğitimi alanlarından destek alarak yaptığımız doğaçlama çalışmaların yanı sıra, öğrencilerimizde birlikte şarkı söyleme bilincini geliştirecek toplu ses eğitimi vermekteyiz. Temel nota okuma,yazma; ritmik okuma ve piyano eşlikli solfej okuma çalışmaları yapmaktayız. Öğrencilerimiz bu kademede çok sesli müzik ve çok sesli seslendirme konusunda da çalışmaktadırlar.
Müzik oyun materyalleri ile müzik aletleri, besteciler ve temel müzik terimleri ile ilgili genel bilgileri de eğlenceli bir teknikle öğrencilerimize kazandırmayı hedeflemekteyiz.
Okul koromuz, bandomuz, orkestramız ve bireysel olarak tüm öğrencilerimiz; törenler ve kutlamaların yanı sıra ,yıl sonunda gerçekleştirdiğimiz ‘Müzik Şöleni’ okul konserinde de yeteneklerini sergileme imkanı bulmaktadırlar.
Yeşilköy 2001 Koleji Yabancı Diller Ortaokul Bölümü olarak, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programında yer alan B1+ yeterlilik düzeyimezun olacak öğrencilerimiz için hedeflenmektedir. Öğrencilerimiz 8. sınıftan mezun olduklarında yazılı olarak görüşlerini, duygularını ve fikirlerini etkin bir şekilde ifade edebilir ve nedenlerini açıklayabilirler. Anadili İngilizce olan bir ülkede bağımsızca yaşayabilir ve ülkemizdeki özel okul hazırlık atlama sınavlarında geçer not alarak başarı gösterirler. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 8.Sınıflar için hazırlamış olduğu İngilizce program dahilinde 8. sınıf kazanımlarını edinerek, uygulanan LGS sınavlarında üstün başarı gösterirler.
6. Sınıf İngilizce derslerinde öğrencilerimiz,
Genel amacı yaparak ve yaşayarak öğrenme olan yaratıcı drama, okulumuzda anasınıfından 8. sınıfa kadar haftada 1 ders saati olarak yapılmaktadır. Derslerimizde yaratıcı dramanın özünde olan kendini tanıma, sanat anlayışı ve ruhu, grup planlaması ve grupla karar verme, eleştirel düşünme yeteneği, sosyal gelişim ve birlikte çalışma, iletişim, olayları değerlendirme yeteneği, empati, problem çözme, dil, hayal gücü ve yaratıcılık becerilerinin geliştirilmesine yönelik kazanımlarının yanı sıra Türkçe, Sosyal Bilgiler, Müzik ve Görsel Sanatlar dersleri ile ortaklaşa, birbirini destekleyen disiplinler arası çalışmalar yürütmekteyiz. Ayrıca, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık birimimizle iletişim içerisinde olup öğrencilerimizin farkındalık düzeylerini arttırmaya yönelik çalışmalar yapmaktayız.
4.sınıflarda Bilgi ve iletişim teknolojilerinin doğru, etkin ve güvenli kullanımı önceliğimizdir. Buna bağlı olarak yaş gruplarına uygun sunum hazırlama, tablolar, veritabanı oluşturma, metin düzenleme, gibi çeşitli uygulamalar yapılmaktadır. Ağ (Network) kavramları detaylandırılır. Programlamanın temelini oluşturan Algoritma ve Akış diyagramlarını kavrayan öğrencilerimiz yaş gruplarına uygun kodlamaları çok rahat yapabilmektedirler.
4. sınıf müzik derslerinde Orff-Schulwerk ve Dalcroze, Kodaly gibi özel müzik eğitimi alanlarından destek alarak yaptığımız doğaçlama çalışmaların yanı sıra, öğrencilerimizde birlikte şarkı söyleme bilincini geliştirecek toplu ses eğitimi ve okul çalgısı (melodika) eğitimi vermekteyiz. Temel nota okuma-yazma, ritmik okuma ve piyano eşlikli basit solfej okuma çalışmalarına ek müzik oyun materyalleri ile müzik aletleri, besteciler ve temel müzik terimleri ile ilgili genel bilgileri de eğlenceli bir teknikle öğrencilerimize kazandırmayı hedeflemekteyiz.
Okul koromuz, bandomuz, orkestramız ve bireysel olarak tüm öğrencilerimiz; törenler ve kutlamaların yanı sıra, yıl sonunda gerçekleştirdiğimiz ‘Müzik Şöleni’ okul konserinde de yeteneklerini sergileme imkanı bulmaktadırlar.
Yeşilköy 2001 Koleji olarak görsel sanatlar derslerinde hedefimiz: Temel sanatsal kavramların bilgisine sahip, sanatçının ve sanat eserinin değerinin bilen ve saygı gösteren, kültürel mirasına sahip çıkan, estetik algılayışı gelişmiş bireyler yetiştirmektir. Kültürel destek açısından her yıl ulusal ve uluslararası farklı sanatçı incelemeleri yapılarak dersler desteklenmektedir. Öğrencilerimizin duygu ve düşüncelerini teknik bilgi ve becerileri ile ifade edebilmeleri bizim için önemlidir.
4. sınıf görsel sanatlar derslerimizde çizgisel desen çalışmaları, akrilik ve guaş boyama teknikleri, resim yarışmaları (Cumhuriyet Bayramı, 10 Kasım, vb…) kolaj kağıt mozaik çalışmaları ve üç boyutlu heykeller yapılmaktadır.
Genel amacı yaparak ve yaşayarak öğrenme olan yaratıcı drama, okulumuzda anasınıfından 8. sınıfa kadar haftada 1 ders saati olarak yapılmaktadır. Derslerimizde yaratıcı dramanın özünde olan kendini tanıma, sanat anlayışı ve ruhu, eleştirel düşünme yeteneği, sosyal gelişim ve birlikte çalışma, iletişim, olayları değerlendirme yeteneği, empati, problem çözme, dil, hayal gücü ve yaratıcılık becerilerinin geliştirilmesine yönelik kazanımlarının yanı sıra diğer branş dersleri ile ortaklaşa, birbirini destekleyen disiplinler arası çalışmalar yürütmekteyiz. Ayrıca, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık birimimizle iletişim içerisinde olup öğrencilerimizin farkındalık düzeylerini arttırmaya yönelik çalışmalar yapmaktayız.
Bilgisayarın temel çalışma prensibini kavrayan ve temel donanımlarını etkin kullanan öğrencilerimiz kodlama uygulamaları ile problem analizi, çözüm üretme, çoklu bakış açısı geliştirme, eleştirel ve sistematik düşünme, neden sonuç ilişkilerini görebilme yetilerini geliştirirler. Metin düzenleme, tablo uygulamaları, görsel çalışmalar ve özgün tasarımlar ile hayal gücümüzü besleyen çalışmalar yaparak tasarım yönlerini geliştirme fırsatı bulurlar.
Öğrencilerimizi yetenekli oldukları branşlara yönlendirmek suretiyle okul takımlarımızın ilgili yaş gruplarına yerleştirmek, takım ruhunu geliştirmek, birlikte hareket edebilmeyi, kazanmayı ve kaybetmeyi olgunlukla kabullenebilmeyi, bir takım olmayı öğretebilmektir. Ayrıca spor dersi kazanımları ile fiziksel uygunluk gelişim testleri yapılarak (antropometrik ve fiziksel uygunluk testleri) öğrenci takip yazılım programı ile takip edilmektedir.
Müzik dersinin amacı, profesyonel müzisyenler yetiştirmek değil, müzikten anlayan bireyler yetiştirmektir. Hatta çocuklara okuma-yazma öğretildiği gibi müziğin de öğretilmesi gerekir. Müzik okur-yazarlık kadar önemlidir. Herkesin müziği bilmesi, günlük yaşantısına katması gerekir, ancak bunun küçük yaşlarda başlanmalıdır.
Derslerimizde öğrencilerimiz çelik üçgen, ritim çubukları, zil, marakas kullanarak müzik çalışmalarını seslendirirler. Disiplinler arası işbirliği çerçevesinde planlanan çalışmalarla diğer derslere ait temaların ve kazanımların ilişkilendirildiği şarkılar, marşlar öğrenirler ve seslendirirler.
Okulumuzda ikinci yabancı dil programı 1. Sınıftan başlayarak 8. Sınıfın sonuna kadar devam eder. Programımız “Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı” nda yer alan yeterlilik düzeylerini temel alır. İspanyolca derslerinde amacımız, çeşitli aktiviteler, şarkılar, oyunlar ve eğitici videolar ile öğrencileri hem görsel hem işitsel olarak destekleyerek, onların İspanyolcayı severek öğrenmelerini sağlamak.
3. sınıf İspanyolca derslerinde öğrencilerimiz, alfabeyi sayabilme, kendini tanıtabilme (adını, yaşını, yaşadığı yeri, milliyetini söyleyebilme), 20’ye kadar olan sayıları sayabilme, renkleri belirtebilme, aile bireylerini tanıtabilme, doğum günlerini söyleyebilme, okul materyallerinin adlarını söyleyebilme, hayvanları tanıyabilme, vücudun bölümlerini söyleyebilme, fiziksel özelliklerini söyleyebilme, kazanımlarına ulaşırlar.
Genel amacı yaparak ve yaşayarak öğrenme olan yaratıcı drama, okulumuzda anasınıfından 8. sınıfa kadar haftada 1 ders saati olarak yapılmaktadır. Derslerimizde yaratıcı dramanın özünde olan kendini tanıma, eleştirel düşünme yeteneği, sosyal gelişim ve birlikte çalışma, iletişim, olayları değerlendirme yeteneği, empati, problem çözme, dil, hayal gücü ve yaratıcılık becerilerinin geliştirilmesine yönelik kazanımlarının yanı sıra diğer branş dersleri ile ortaklaşa, birbirini destekleyen disiplinler arası çalışmalar yürütmekteyiz. Ayrıca, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık birimimizle iletişim içerisinde olup öğrencilerimizin farkındalık düzeylerini arttırmaya yönelik çalışmalar yapmaktayız.
Müzik dersi, kişilik gelişiminde yaşamın her aşamasında önemli bir etkendir. Yapılan birçok araştırma, müziğin psikolojik ve fizyolojik gelişimi etkilediğini ortaya koymaktadır.Müzik, bireyin toplumsallaşmasında, doğuştan getirdiği yaratıcılık özelliğinin gelişmesinde, kendini ifade etmesinde, anadilini öğrenmesinde, zeka gelişiminde önemli katkılar sağlamaktadır.
Derslerimizde öğrencilerimiz çelik üçgen, ritim çubukları, zil, marakas kullanarak müzik çalışmalarını seslendirirler. Disiplinler arası işbirliği çerçevesinde planlanan çalışmalarla diğer derslere ait temaların ve kazanımların ilişkilendirildiği şarkılar, marşlar öğrenirler ve seslendirirler.
Yeşilköy 2001 Koleji olarak görsel sanatlar derslerinde hedefimiz: Temel sanatsal kavramların bilgisine sahip, sanatçının ve sanat eserinin değerinin bilen ve saygı gösteren, kültürel mirasına sahip çıkan, estetik algılayışı gelişmiş bireyler yetiştirmektir. Kültürel destek açısından her yıl ulusal ve uluslararası farklı sanatçı incelemeleri yapılarak dersler desteklenmektedir. Öğrencilerimizin duygu ve düşüncelerini teknik bilgi ve becerileri ile ifade edebilmeleri bizim için önemlidir.
1. sınıf Görsel Sanatlar derslerinde masal veya hikaye resimleme, renkler, ana renkler, ara renkler,çizgisel çalışmalar, bir tek tonuyla resimleme, suluboya tekniği, portre çalışmaları (hayalden tasarımlar) simetri ip çalışmaları, geometrik desenleri renklendirme çalışmaları yapılmaktadır.
Çocuklar en iyi şekilde öğrenmek için, mücadeleci, çekici ve heyecan verici deneyimlerin bir parçası olmalıdırlar. Onların severek oynamaları en güçlü içsel motivasyon ve ilham kaynağıdır. Öğretmenlerin, zamanla çocukları kaynaştırmaları ve uzmanlıkla eğitici notlarını iletebilmeleri için en iyi eğitimsel araçlara ihtiyaçları vardır. Mind Lab düşünme ve yaşam becerileri ile birleşik okul müfredatımızın gereksinimlerine çözüm getirmeyi ve okulumuzda en iyi şekilde uygulanması için gerekli tüm teknik bilgi ve materyalleri içerir. Amaç gelecek neslin; bilişsel, duygusal ve sosyal becerilerini kuvvetlendirerek, onlara düşüncelerini nasıl aktaracaklarını öğretmek ve öğrencileri “öğrenmeyi öğrenmek” için cesaretlendirerek 21. yüzyılın karmaşık zorluklarına hazırlamak ve onların kabul gören, katılımcı ve mutlu bireyler olmalarını sağlamaktır.
“Çocuklar zor ile değil, oynayarak öğrenmelidirler.”
“Bir kişiyi bir saatlik oyun içinde, bir yıllık sohbetten daha fazla tanırsınız.”
Felsefeleriyle işlenen derslerimizde:
olarak sıralanabilir.
1.sınıf oyunlarımızla ”dedektif metodu”, ”trafik ışıkları”, ”deneme yanılma”, ”göçmen kuşlar” metodları ile mantıklı düşünme, planlama ve karar verme süreçlerini yapılandırmalarına yardımcı olma, soruya doğru yanıtı bulma, doğru soruyu sorma, bilgi ve verileri organize etmek ve yeniden oluşturmak için soruları nasıl kullanacağını bilme, oyun sırasında farklı durumları karşılaştırma ve bağlantı kurma, karar verme, bir veya daha fazla bilgi kaynağını değerlendirme becerilerini geliştiriyoruz.
2001 Koleji’nde Fen Bilimleri derslerinde temel amaç öğrencilerin günlük hayatta karşılaştıkları problemleri bilimsel yöntemi benimseyerek çözebilme yeteneklerini geliştirmektir. MEB programlarının uygulanması kapsamında, deneyler ve etkinliklerle zenginleştirilen derslerde fen kavramlarının öğrenilmesi sağlanırken merkezi sınavlara da hazırlık çalışmaları devam ettirilir.
8. sınıfta öğrencilerimiz DNA ve ilişkili kavramlar, insanda üreme, büyüme ve gelişme süreçlerini öğrenirler. DNA ve genetik kod ile ilişkili kavramları açıklayıp aralarındaki ilişkileri keşfederler. Mitoz ve mayoz bölünme aşamalarını tanımlarlar. Günlük yaşamda sıkça karşılaştıkları basit makine çeşitleri hakkında bilgi ve beceriler kazanmaları, elementleri metal, ametal ve soygaz olarak sınıflandırarak yerlerini periyodik sistemde gösterebilmeleri, kimyasal bağlar ile kimyasal tepkime arasında ilişki kurup asit baz kavramları, asit-baz tepkimeleri, yanma tepkimeleri ve asit yağmurlarına ilişkin bilgi ve beceriler kazanmaları sağlanır. Periyodik sistemdeki ilk 18 elementin “elektron-katman ilişkisi” temelinde elektron dağılımını yapar ve periyodik cetveldeki yerini bulurlar. İyonik ve kovalent bağ kavramlarını açıklayabilirler. Işıkta kırılma olayını, mercek çeşitlerini, merceklerin kullanım alanlarını, sesin bir enerji türü olduğunu öğrenirler. Besin zinciri ve bu zinciri oluşturan elemanları açıklayabilmeleri ve elemanlar arasındaki ilişkiyi keşfetmeleri önemlidir. Isı ile kütle, sıcaklık ve özısı arasındaki ilişkiyi kurmaları, alınan-verilen ısıya bağlı olarak maddelerin hâl değiştirdiğini keşfetmeleri beklenir. Öğrencilerimiz, maddelerin hâl değişim ısılarını hesaplamayı ve hâl değişim grafiğini çizerek yorumlamayı öğrenirler. Elektrik yüklerini tanımaları, elektrik yükleri arasında itme ve çekme kuvvetleri olduğunun farkına varmaları, cisimlerin, sahip oldukları elektrik yükü bakımından üç farklı durumda olabileceklerini ve “topraklama” olayını kavramaları beklenir. Depremle ilgili temel kavramları öğrenirler, ülkemizdeki fay hatları hakkında bilgi sahibi olurlar, deprem tehlikesine karşı alınabilecek önlemler ve deprem anında yapılması gerekenler hakkında bir farkındalık oluştururlar. Ayrıca öğrencilerin, atmosferde gerçekleşen hava olaylarının sebepleri, çeşitleri, hava tahminlerinin nasıl yapıldığı, iklim ve küresel iklim değişiklikleri hakkında bilgi ve beceriler kazanmaları dersin hedefleri arasındadır.
Fen Bilimleri zümresi olarak yapılan tüm bilimsel çalışmalar öğrencilerin yaratıcılıklarını geliştirir. Oluşturulan projeler okulumuzda sergilenir ve çeşitli gezilerle desteklenir.
Özellikle ergenlik dönemine girdikleri bu zor yaşlarda, enerjilerini doğru yerlere yönlendirerek bu alanda kendilerini göstermelerini sağlamaktır. Okul takımlarında veya ferdi spor dallarında yarışan öğrencilerin akademik derslerden geri kalmamaları için özel yetiştirme eğitimi verilmekte, sınavlar için ayrı bir sistem uygulanmakta, öğrencinin akademik ve spor başarıları aynı anda takip edilerek, öğrenciye bu anlamda koçluk yapılmaktadır. Bu çalışmaların belirli bir model ve program içerisinde yapılması için “BAŞARILI ÖĞRENCİ-BAŞARILI SPORCU” projesi oluşturulmuştur.
Yeşilköy 2001 Koleji Yabancı Diller Ortaokul Bölümü olarak, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programında yer alan B1+ yeterlilik düzeyi ,mezun olacak öğrencilerimiz için hedeflenmektedir. Öğrencilerimiz 8. sınıftan mezun olduklarında yazılı olarak görüşlerini, duygularını ve fikirlerini etkin bir şekilde ifade edebilir ve nedenlerini açıklayabilirler. Anadili İngilizce olan bir ülkede bağımsızca yaşayabilir ve ülkemizdeki özel okul hazırlık atlama sınavlarında geçer not alarak başarı gösterirler. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 8.Sınıflar için hazırlamış olduğu İngilizce program dahilinde 8. sınıf kazanımlarını edinerek, uygulanan LGS sınavlarında üstün başarı gösterirler.
8.Sınıf İngilizce derslerinde öğrencilerimiz,
2001 Koleji’nde matematik dersleri ana sınıfından itibaren öğrencilerin matematiği günlük yaşamlarında kullanmalarını cesaretlendirecek ve kolaylaştıracak şekilde tasarlanmıştır. Verilen problemlere ezberlenen çözümler yerine öğrencilerin kendi kurdukları problemlere getirdikleri farklı çözüm yolları ile onlara hem matematiksel düşünme becerisi kazandırmak hem de muhakeme yaparak düşünce becerilerini geliştirmek en temel hedefimizdir.
3.Sınıf öğrencilerimiz matematik derslerinde, en çok üç basamaklı doğal sayılarla toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini yapar. İki işlem gerektiren doğal sayı problemlerini kurar ve çözer. Nokta, doğru ve açı kavramlarını somutlaştırarak yorum yapar, simetriyi bilir. Her türlü geometrik cisimleri tanır ve özelliklerini bilir. Doğal sayıları sembolle sıralar, tek ve çifti kavrar. Standart olmayan birimlerle alanları ölçer. Verilerden tablolar oluşturur, şekil grafikleri çizer, çetele ve sıklık tabloları oluşturur. Bir çokluğun belirtilen kesrinin birim kesrini tanır.
2001 Kolejinde öğrencilerimizin değişen ve hızla gelişen dünyaya uyum sağlamalarını kolaylaştıracak, matematiğe ilgi ve meraklarını arttırarak onlarda öğrenme heyecanı yaratacak bir öğretim ortamı oluşturulması için her türlü olanak sağlanmaktadır.
Genel amacı yaparak ve yaşayarak öğrenme olan yaratıcı drama, okulumuzda anasınıfından 8. sınıfa kadar haftada 1 ders saati olarak yapılmaktadır. Derslerimizde yaratıcı dramanın özünde olan kendini tanıma, eleştirel düşünme yeteneği, sosyal gelişim ve birlikte çalışma, iletişim , olayları değerlendirme yeteneği, empati, problem çözme, dil , hayal gücü ve yaratıcılık becerilerinin geliştirilmesine yönelik kazanımlarının yanı sıra diğer branş dersleri ile ortaklaşa, birbirini destekleyen disiplinler arası çalışmalar yürütmekteyiz. Ayrıca, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık birimimizle iletişim içerisinde olup öğrencilerimizin farkındalık düzeylerini arttırmaya yönelik çalışmalar yapmaktayız
Hayat Bilgisi dersiyle öğrencilerin yaşama dair gözlemler yaparak yaşamı keşfetmelerini, kendi ilgi alanlarının ve yeteneklerinin ışığında geleceğe güvenle hazırlanmalarını sağlamayı amaçlamaktayız.
Bu derste öğrencilerimiz, planlanan 3 Tema ile (Okul Heyecanım-Benim Eşsiz Yuvam-Dün Bugün Yarın):
Benzerlik ve farklılıkların doğal olduğunu kabul eder, fiziksel özelliklerini tanıyarak olumlu bir beden imgesi geliştirir, arkadaş seçerken ve kişisel tercihlerde bulunurken olumlu değerleri gözetir. Öğretmenleri ve arkadaşları ile etkileşimde bulunurken ve iletişim kurarken uygun davranışlar gösterir, duygularını uygun biçimde ifade eder,başkalarının duyarlılıklarına saygı göstererek kendi ihtiyaç ,istek ve görüşlerini ifade eder,demokratik uygulamaların üstünlüklerini okul yaşantısındaki örneklerden hareketle tartışır,arkadaşlarımın yanlı davranışlarını fark eder ve yanlılık içermeyen davranışlar sergiler. Öğretmeni, okul çalışanları ve arkadaşları ile ilişkilerinde gerektiğinde sorun çözme becerisini kullanır, okulunun ve sınıfının krokisini çizer,okulunun tarihi hakkında araştırma yapar ve sunar,milli bayramları kutlama nedenlerini açıklar ve bayramları daha etkili kutlamak amacıyla ürettiği fikirleri uygular. Oyun sonucunda kazanmanın ve kaybetmenin doğal olduğunu kabul eder, okulda kurallara uyulmadığında ortaya çıkabilecek sorunlarla ilgili çözüm yolları üretir ve en uygun çözüm yolunu uygular. Okul yaşamıyla ilgili iyimser bir bakış açısı geliştirir, tüketici olarak sahip olduğu hakları bilir ve bilinçli tüketici davranışları sergiler. Okula geliş ve gidişlerinde kendinin ve başkalarının güvenliği için trafik işaret ve levhalarını bilir, trafik kurallarına uyar, yönergeleri takip ederek okuldaki bilgi teknolojisinden yararlanır, kulüp veya grup çalışmalarında alınacak kararlar ve yapılacak çalışmalarda arkadaşlarını bir fikir etrafında bir araya getirir. Yön bulmada kullanılan çeşitli yöntemleri ve araçları merak eder ve araştırır, adres bilgilerine sahip olmanın önemini belirtir, hayatımızı kolaylaştırmak için çalışanları tanır ve yaptıkları işleri açıklar, aile üyeleri arasındaki ilişki ve iletişim biçimi ile diğer kişilerle olan ilişki ve iletişim biçimi arasındaki farkı ayırt ederek ailenin özel bir çevre olduğunu kavrar.
Çocuklar en iyi şekilde öğrenmek için, mücadeleci, çekici ve heyecan verici deneyimlerin bir parçası olmalıdırlar. Onların severek oynamaları en güçlü içsel motivasyon ve ilham kaynağıdır. Öğretmenlerin, zamanla çocukları kaynaştırmaları ve uzmanlıkla eğitici notlarını iletebilmeleri için en iyi eğitimsel araçlara ihtiyaçları vardır. Mind Lab düşünme ve yaşam becerileri ile birleşik okul müfredatımızın gereksinimlerine çözüm getirmeyi ve okulumuzda en iyi şekilde uygulanması için gerekli tüm teknik bilgi ve materyalleri içerir. Amaç gelecek neslin; bilişsel, duygusal ve sosyal becerilerini kuvvetlendirerek, onlara düşüncelerini nasıl aktaracaklarını öğretmek ve öğrencileri “öğrenmeyi öğrenmek” için cesaretlendirerek 21. yüzyılın karmaşık zorluklarına hazırlamak, ve onların kabul gören, katılımcı ve mutlu bireyler olmalarını sağlamaktır.
“ Çocuklar zor ile değil , oynayarak öğrenmelidirler.”
“Bir kişiyi bir saatlik oyun içinde, bir yıllık sohbetten daha fazla tanırsınız.” Felsefeleriyle işlenen derslerimizde:
3.sınıf oyunlarımızla “çapa stratejisi” öğretilerek, “dedektif metodu”, “deneme yanılma”, “trafik ışıkları” metodları kullanılarak soruları doğru yanıtlama, doğru soruyu sorma, açık ve net yanıtları saptama, sonuç çıkarma, yer ve konum belirleme, tahmin etme, ön görme, karar verme, işbirliği becerileri geliştirilmektedir.
6.sınıfta öğrencilerimiz Kodlama uygulamaları ile birlikte problem analizi,çözüm üretme, çoklu bakış açısı geliştirme, eleştirel ve sistematik düşünme, neden sonuç ilişkilerini görebilme ve bilgisayarda kendi yazılımlarını geliştirme özelliklerini kazanırlar. Grafik tasarım ile görsel çalışma uygulamaları yaparlar, yayıncılığın temellerini öğrenirler.
2001 Koleji olarak matematik öğretimimizde en temel amacımız; öğrencilerimize “matematiksel düşünce sistemini” öğretmek, bunun yanında ülkemizin gerçeği olan LGS sınavına öğrencilerimizi layıkıyla hazırlamaktır.
Öğrencilerimize, temel matematiksel becerileri (problem çözme, akıl yürütme, ilişkilendirme, genelleme, iletişim kurma, duyuşsal ve psikomotor gelişim) ve bu becerilere dayalı yetenekleri kazandırmak, bunları gerçek hayat problemlerine uyarlamalarını sağlamak, mantığın ve eleştirel düşünmenin uygulama alanlarını yaşatarak göstermek, insan zekâsının bu yolda işlemesi görevini anlamalarına yardımcı olmaktır.
Altıncı sınıf öğrencilerimiz matematik derslerinde Doğal Sayılar, Kesirler, Veri, Tablo ve Grafikler, Tam Sayılar, Çevre, Alan, Hacim adlı öğrenme alanlarında içeriklerle karşılaşırlar. Basitten karmaşığa, somuttan soyuta ilkesine uyularak öğrenmenin daha kolay olmasının sağlandığı matematik derslerinde öğretilen konunun alıştırmalarla desteklenmesi ve bu alıştırmaların aşağıdaki şekilde yaptırılması şarttır.
2001 Koleji’nde öğrencilerimizin değişen ve hızla gelişen dünyaya uyum sağlamalarını kolaylaştıracak, matematiğe ilgi ve meraklarını arttırarak onlarda öğrenme heyecanı yaratacak bir öğretim ortamı oluşturulması için her türlü olanak sağlamaktadır.
2001 Kolej’de Sosyal Bilgiler derslerinde temel amaç MEB kazanımları merkezinde öğrencilerimize tarihi olayları zamanın koşul ve şartları içinde değerlendirerek, tarafsız bir sosyal bilimler yorumcusu olmaları için rehberlik etmektir. Derslerimizde Atatürk ilke ve inkılâplarını bilen, demokratik çağdaş değerleri yaşatmaya istekli, tarihsel olaylar karşısında analiz ve sentez yapabilen, geçmiş – gelecek, toplumlar ve mekânlar hakkında düşünebilen ve bu düşüncelerini ifade edebilen bireyler yetiştirmenin yanında merkezi sınavlara da hazırlık çalışmaları devam etmektedir.
Yedinci sınıf öğrencilerimiz kitle iletişim araçlarının hayatımızdaki etkilerini fark ederek, basının özgür olması gerektiğini savunurlar. Ülkemizin nüfusu üzerinde etkili olan faktörleri kavrar, ülkemizin nüfusunun özelliklerini fark ederler. Göçün nedenleri ve sonuçları hakkında kendilerine ait fikirler geliştirirler. Türkiye Selçuklu Devleti ile başlayan Anadolu’nun Türkleşmesi sürecinde yaşananlara tanıklık ederek Osmanlı Devleti’ni yakından tanıma olanağını bulurlar.Tarihsel süreçte Türk Devletleri’nde yönetim anlayışlarını, anayasamızı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yönetim yapısını öğrenirler. Siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, medya ve bireylerin karar alma süreçlerini ne şekilde etkilediğini fark ederler. 1. Dünya Savaşı süreci ile başlayan küresel sorunları yakından tanıyarak bu sorunların çözümünde kişisel sorumluluklarının farkına varmalarını bekleriz.
Klasik öğretim tekniklerinin dışında gündemi de yakalayarak teknolojinin imkânlarını iyi değerlendirip, bireysel farklılıkları gözeterek, zengin bir öğrenme ortamı oluşturmaya çalışıyoruz. Araştırma, karşılıklı paylaşım, münazara, sempozyum, panel, gezi vb. yöntemleri birbiriyle entegre bir şekilde kullanıyoruz.
Çocukların hızlı büyüdükleri bu dönemde derslerde öğrencilere büyük ve küçük kas gruplarının gelişimini sağlayıcı cimnastik çalışmaları, beden yönetme ve denge gibi özelliklerinin geliştirilebilmesini sağlayıcı hareket kombinasyonları eğitsel oyunlarla birlikte verilmektedir. Bunun yanında öğrencilerin çeşitli spor dallarıyla ilgili yeteneklerini ortaya çıkartmak, spor branşlarını tanıtmak hedeflenmektedir. Ayrıca spor dersi kazanımları ile fiziksel uygunluk gelişimleri testleri yapılarak (antropometrik ve fiziksel uygunluk testleri) öğrenci takip yazılım programı ile takip edilmektedir.
2001 Koleji’nde matematik dersleri ana sınıfından itibaren öğrencilerin matematiği günlük yaşamlarında kullanmalarını cesaretlendirecek ve kolaylaştıracak şekilde tasarlanmıştır. Verilen problemlere ezberlenen çözümler yerine öğrencilerin kendi kurdukları problemlere getirdikleri farklı çözüm yolları ile onlara hem matematiksel düşünme becerisi kazandırmak hem de muhakeme yaparak düşünce becerilerini geliştirmek en temel hedefimizdir.
2.Sınıf öğrencilerimiz matematik derslerinde, doğal sayılarla eldeli toplama ve onluk bozarak çıkarma işlemi yapar ve bunlara ilişkin problem kurarak çözer. Doğal sayılarla çarpma işlemi ve bölme işleminin toplama ve çıkarma işlemlerinin kısa yolu olduğunu farkeder. Simetri kavramını modelle gösterir. Geometrik cisimleri tanır. Verilen grafikleri yorumlar ve verilerden tablo oluşturur. Yarım ve çeyreği kavrar, saat ve dakikayı kavrayarak saati okur.
2001 Koleji’nde öğrencilerimizin değişen ve hızla gelişen dünyaya uyum sağlamalarını kolaylaştıracak, matematiğe ilgi ve meraklarını arttırarak onlarda öğrenme heyecanı yaratacak bir öğretim ortamı oluşturulması için her türlü olanak sağlanmaktadır.
Yeşilköy 2001 koleji olarak görsel sanatlar derslerinde hedefimiz: Temel sanatsal kavramların bilgisine sahip, sanatçının ve sanat eserinin değerinin bilen ve saygı gösteren, kültürel mirasına sahip çıkan, estetik algılayışı gelişmiş bireyler yetiştirmektir. Kültürel destek açısından her yıl ulusal ve uluslararası farklı sanatçı incelemeleri yapılarak dersler desteklenmektedir. Öğrencilerimizin duygu ve düşüncelerini teknik bilgi ve becerileri ile ifade edebilmeleri bizim için önemlidir.
3.sınıf görsel sanatlar derslerimizde çizgi çeşitleri, suluboya fırça tekniği, yarışma resimleri, (Cumhuriyet Bayramı, 10 Kasım) kolaj kağıt mozaik çalışması, tasarım nesneleri, soyut olarak resimleme ve üç boyutlu tasarım çalışmaları yapılmaktadır.
Türkçe dersiyle amacımız, okuma, dinleme, okuduğunu ve görsellerini anlama ve yorumlama, anadilinin kurallarını benimseme ve doğru kullanma,duygu ve düşüncelerini yazıyla anlatabilmenin yanında öğrenilen bilgilerin hayata aktarılması,öğrencilerin dersler arasında bir köprü kurarak bilgi ve becerilerini başka disiplinlere de taşıyıp bir bütün oluşturmalarına yardımcı olmaktır.
3.Sınıfta Türkçe derslerinde harf ve hece bilgisi, cümle bilgisi, noktalama işaretleri ve temel yazım kurallarını uygulama, büyük ünlü uyumu, 5N 1K soruları ve neden sonuç ilişkisi gibi temel kazanımlar verilir. Sözcük türleri sezdirilerek sözcüklerin farklı anlamlarını bilmeleri ve sözcükleri sözlük sırasına koymaları beklenir. Okunan öykülerinin ana fikrini bulur, öyküyü yaratıcı okuma çalışmalarıyla irdeleyerek, öykü haritası yapar ve metni tamamlayarak, uygun başlığı bulur. Verilen unsurlarla ve görsellerle ilgili öykü yazarlar. Atasözü ve deyim kavramlarını örnekleme, şiir okuma ve yazma, betimleme ve yazılı anlatım çalışmalarını gerçekleştirir.
5.sınıf müzik derslerinde Orff-Schulwerk ve Dalcroze, Kodaly gibi özel müzik eğitimi alanlarından destek alarak yaptığımız doğaçlama çalışmaların yanı sıra, öğrencilerimizde birlikte şarkı söyleme bilincini geliştirecek toplu ses eğitimi vermekteyiz. Temel nota okuma, yazma; ritmik okuma ve piyano eşlikli solfej okuma çalışmaları yapmaktayız. Öğrencilerimiz bu kademede evrensel müzik türleri ve basit müzik form bilgisi konularında da bilgi sahibi olmaktadırlar.
Müzik oyun materyalleri ile müzik aletleri, besteciler ve temel müzik terimleri ile ilgili genel bilgileri de eğlenceli bir teknikle öğrencilerimize kazandırmayı hedeflemekteyiz.
Okul koromuz, bandomuz, orkestramız ve bireysel olarak tüm öğrencilerimiz; törenler ve kutlamaların yanı sıra ,yıl sonunda gerçekleştirdiğimiz ‘Müzik Şöleni’ okul konserinde de yeteneklerini sergileme imkanı bulmaktadırlar.